Ambasada SAD u BiH: Vjerujemo da su Šprićeve aktivnosti nanijele štetu i SAD-u i BiH

Ambasada SAD u BiH: Vjerujemo da su Šprićeve aktivnosti nanijele štetu i SAD-u i BiH

Ambasada SAD-a u BiH u odgovoru na upit BUKE u vezi sa potencijalnim imenovanjem Nikole Špirića u parlamentarnu Komisiju za prevenciju borbe protiv korupcije podsjeća da kada državni sekretar posjeduje vjerodostojne informacije da je neki zvaničnik bio uključen u značajne koruptivne aktivnosti i/ili znacajno kršenje ljudskih prava, Odjeljak 7031(c) nalaže da se taj zvaničnik i članovi njegove neposredne porodice stave na listu.

americka ambasada

Foto: Radio Sarajevo

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a poručuju da "Ministarstvo inostranih poslova SAD (State Department) posjeduje vjerodostojne informacije da je gospodin Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od iste, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine"

"U slučaju gospodina Špirića, vjerujemo da su njegove aktivnosti nanijele štetu i interesima Sjedinjenih Američkih Država i građana Bosne i Hercegovine. Govoreći općenito, korupcija nanosi značajnu štetu ekonomiji, društvu i sigurnosti, omogućava organizovani kriminal, te potkopava povjerenje u pravnu državu i vlast", navodi se u odgovoru portalu BUKA iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Podsjetimo, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sutrašnjoj sjednici trebao bi usvojiti Prijedlog odluke o imenovanju članova Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Najzanimljivije u svemu jeste prijedlog da u Komisiju zasjedne Nikola Špirić koji je stavljen na američku tzv. “crnu listu” koja podrazumijeva zabranu ulaska u Sjedinjene Američke Države (SAD).

Close