Bilećanin Luka Kureš, gitarista "Multikultusa": San nam je da sviramo na "Vembliju"

Bilećanin Luka Kureš, gitarista “Multikultusa”: San nam je da sviramo na “Vembliju”

Bilećanin Luka Kureš svoju muzičku priču počeo je kao srednjoškolac kada je sa drugovima, u svom rodnom mjestu, osnovao bend „Klint Istvud“.  Sada, kao student, priču je nastavio u Banjaluci, kao gitarista benda "Multikultus" (MultiCultus) koji je ove godine pobrao brojne nagrade na takmičenjima. Kako kaže za „Direkt“, iza njih je jedan snimljeni spot, jedan trenutno pripremaju, a pred njima su brojni snovi od kojih je najveći da, u stilu velikih muzičkih zvijezda, bar jednom održe koncert na londonskom stadionu "Vembli".

Multikultus (FOTO: DaliborFoto)

Kako je to svirati gitaru, Luka je prvi put osjetio na početku srednje škole, ali njegova želja za stvaranjem, kaže, pojavila se još kad je bio osnovac.

- Uvijek sam bio opsjednut muzikom i nisam mogao da funkcionišem bez nje, a bio mi je pojam da imam gitaru sve dok me stari nije obradovao kupivši mi prvi akustični Ovejšn (Ovation). To je bila neopisiva sreća! Godinu kasnije, sa prijateljima sam oformio Klint Istvud u kome sam spoznao važnost sviranja sa drugim ljudima i osjetio moć bendovske izvedbe muzike. Velika je razlika svirati i vježbati sam i sa bendom. Mi smo bili četiri lika željna svirke, koji tek počinju da sviraju. Učili smo i napredovali jedni uz druge. Komšiluk je ludio zbog nas, ali je vrijedilo. Taj bend, nažalost, više ne postoji, jer je svako otišao na svoju stranu, kako to inače biva sa završetkom srednje škole. Neki se uopšte više ne bave muzikom, dok Goran Vujović, koji trenutno svira u paljanskom bendu Mezanin, i ja još ne odustajemo od svojih ciljeva – priča Luka za „Direkt“.

Kada je otišao na studije u Banjaluku, imao je sreću da mu se put ponovo ukrsti sa ljudima sličnih muzičkih afiniteta - upoznao je momke iz „Multikultusa“ i vrlo brzo postao dio ekipe.

Luka Kureš (FOTO: DaliborFoto)

- Imao sam veliku želju da u Banjaluci oformim ili pronađem bend, ali nisam ni sanjao da ću se naći u jednom koji radi autorsku muziku i to onu koja mi se veoma dopada. Kada sam upoznao momke, pozvali su me u bend i ja sam, naravno, odmah prihvatio. Onda smo krenuli da snimamo prve pjesame sa namjerom da se prijavimo na Demofest. Te godine, nažalost, nismo prošli, ali sljedeće jesmo i od tada bend radi punom parom. Osim toga, postali smo odlični prijatelji zbog čega mi ovaj bend dodatno veoma znači – prisjeća se Luka.

„Multikultus“ trenutno čine Miloš Maričić - glavni vokal, Strahinja Nikić - bek vokal i gitara, bubnjar Aleksandar Josipović, bas gitarista Dragan Maksimović i gitarista Luka Kureš. Kako sami kažu, u svojoj muzici spojili su razne žanrove i uticaje, koje su objedinili rok zvukom.

- Stoga bismo mogli reći da sviramo progresiv rok sa elementima bluza i metala, ali se i pored toga nikad ne zna šta bi se moglo naći u nekoj našoj pjesmi – pojašnjava Luka.

Dodaje da je prezadovoljan bendom, jer su konačno okupili ekipu koja se potpuno uklopila. Rade i trude se, no do nedavno su, kaže, imali veoma malo svirki. Međutim, ove godine stvari su se promijenile na bolje – imaju sve više svirki, spotova, ali i nagrada.

- Izbacili smo spot za pjesmu Epilepsija, a u pripremi je i spot za pjesmu Urbanika, koji bi trebao uskoro da izađe. Uzeli smo treće mjesto na Kuršumlijskoj gitarijadi, te pobijedili na Banjalučkoj i Mostarskoj gitarijadi na kojoj je Strahinja još uzeo nagradu za najboljeg gitaristu, a Miloš za najbolji vokal. Lijepo nam je bilo u Mostaru, organizacija i zvuk su bili na nivou i čak smo dobili priliku da posjetimo profesinalni muzički studio Pavaroti, u kom smo kao nagradu dobili tri dana snimanja. Svaka nova svirka i svako novo putovanje nas ispunjava i služi nam kao gorivo za dalji rad i trud, a pored toga čujemo i upoznamo mnoštvo drugih autorskih bendova. Zahvalan sam što manifestacije poput ovog festivala postoje i održavaju živim rok muziku i autorski rad – priča Luka za naš portal.

Ono što momke iz „Multikultusa“ još uvijek sputava da se pokažu u punom sjaju je sredina u kojoj žive i rade, jer, kako kažu, nije najpogodnija za autorske bendove. No, to ih ne obeshrabruje da se bore za svoje mjesto na muzičkoj sceni.

- Teško je u ovakvoj sredini prvenstveno zbog toga što smo autorski bend, a takvi bendovi dobijaju malo pažnje, jer će bend koji svira obrade uvijek lakše pronaći mjesto za svirku i čak biti plaćen za to. Trenutno nemamo nikakav profit od ovoga, ali nas to ne sprečava, jer je muzika nešto što volimo i nećemo lako odustati, bez obzira na sredinu. Publika uvijek fino reaguje na naše pjesme, a ono što nam treba je više medijske pažnje i više prilike da pokažemo ono što znamo, odnosno više prilike za svirke – priča Luka.

„Multikultus“ trenutno radi na pjesmama za svoj prvi album. Nadaju se da će im on, kao i svi uspjesi koje su do sada napravili, donijeti više svirki i brojniju publiku. A, ko zna, možda se jednom ispostavi da je ova godina za njih bila prvi korak na putu do "Vemblija".

1 Komentar

Comments are closed.

Close