Čemu služi Savez opština i grada istočne Hercegovine koji finansiraju građani?

Čemu služi Savez opština i grada istočne Hercegovine koji finansiraju građani?

Savez opština i grada istočne Hercegovine je udruženje građana koje se finansira javnim novcem iz budžeta svih lokalnih zajednica u istočnoj Hercegovini. Prvobitna ideja da Savez radi za dobrobit svih hercegovačkih opština podjednako nije tako snažna kao ranije, pa se Savez posljednjih godina i ne može pohvaliti svojim djelovanjem.

Foto: Direkt

"Savez je aktivan onoliko koliko je u javnosti vidljiv" , ocjenjuje  za "Direkt" jedan od inicijatora i osnivača Saveza i bivši gradonačelnik Trebinja Dobroslav Ćuk.

Savez opština istočne Hercegovine osnovan je 2006. godine, a iako je Trebinje postao grad 2012. godine, Savez je tek 2019. godine promijenio naziv u Savez opština i grada istočne Hercegovine, kada je i izmijenio Statut i uveo nova priznanja koja može dodijeliti, među kojima je i titula kneza.

Kao takav Savez bi javnosti trebalo da polaže račune i izvještava o svom djelovanju. No, javnost su tek posljednjih mjeseci podsjetili na svoje postojanje i to kada su članovi Saveza, načelnici svih hercegovačkih opština i gradonačelnik grada Trebnja, jednoglasno usvojili odluku da biznismena Rodoljuba Draškovića proglase knezom. Netom prije toga, za potrebe biznismena izmijenili su i Statut Saveza te uveli zvučno priznanje „knez“, a sve pod obećanjem da će Drašković investirati u sve opštine.

Nakon toga, Savez je "proslavilo" i saopštenje u kome se ošrto osuđuje narodni poslanik Nebojša Vukanović i njegova kritika patrijarhu Irineju. Od saopštenja su se ogradili pojedini načelnici, a javnosti je postalo jasno da stvari u Savezu ne funkcionišu kako je zamišljeno.

„Nas četvoro načelnika niko ništa nije pitao“, kaže za „Direkt“ Nenad Abramović, načelnik Berkovića.

On i kolege iz Ljubinja, Gacka i Mostara, tvrdi, nisu znali da Savez sprema saopštenje.

Nenad Abramović, načelnik Berkovića

„Mi ne trebamo da se bavimo politikom, niti da komentarišemo bilo koga, pa taman to bio i Nebojša Vukanović ili Milorad Dodik. Mislim da ćemo to raspraviti na nekoj on narednih sjednica. Ne želim da se više bavimo time, jer nismo to radili ni do sad“, kaže Abramović i dodaje da smatra da Savez sada ne ispunjava svoju prvobitnu zamisao i da djeluje bez strateškog plana.

„Postoji stalno neko zagovaranje, ali nikako da sjednemo i da stavimo to na papir. Glavnu ulogu u radu Saveza trebalo bi da ima Trebinje, ali moje mišljenje je da trebinjska vlast, ne samo ova sada, već i prethodna, ne vidi dalje od Leotara“, ističe Abramović.

Da Savez trenutno nije u skladu sa svojom prvobitnom vizijom slaže se i ljubinjski načelnik Darko Krunić. Podsjeća da se od saopštenja u kome Savez kritikuje Vukanovića već ogradio i naglašava za „Direkt“ da se ne slaže s putem kojim je krenuo Savez, jer ne želi da to preraste u političku priču.

„Ja sad ne znam da li mi sada funkcionišemo ili ne funkcionišemo. Od posljednjeg sastanka od proglašenja kneza, sastanaka nije bilo niti je bilo nekih drugh zajedničkih aktivnosti. Meni je žao što ćemo mi ostati samo mrtvo slovo na papiru“, kaže Krunić koji smatra da Ljubinje kao mala i nerazvijena opština iz Saveza ne smije izaći.

„To je udruženje hercegovačkih opština i mi kao opština Ljubinje se ne možemo isključiti, gdje ćemo mi onda, jer smo mi hercegovačka opština i to je to. Mi moramo da se borimo za Hercegovinu“, kaže on.

Do izjave načelnika Nevesinja Milenka Avdalovića, Gacka Milana Radmilovića i gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića nismo uspjeli da dođemo, jer nisu odgovarali na naše telefonske pozive.

No, bivši trebinjski gradonačelnik Dobroslav Ćuk objašnjava da je Savez ranije funkcionisao mnogo bolje i da stranačke podjele nisu uticale na jedinstvo unutar njega. Nastao je, uvjerava, u dobroj namjeri da se hercegovački interesi jedinstveno delegiraju.

„Čini mi se da sada tu nema neke naročite saradnje. Ne bih mogao da kažem o čemu se radi. To što nisu izašli sa jedinstvenim mišljenjem o Vukanovićevom pismu govori o tome. Ja ne smatram da Savez treba da bude totalno apolitična organizacija, ja mislim da trebaju da se i u tom smislu određuju, ne samo kada su lokalni interesi u pitanju, već i kad su neke šire političke teme u pitanju“, smatra Ćuk.

Prema podacima sa portala akta.ba, u Savezu je trenutno zaposleno dvoje ljudi. Svaka opština istočne Hercegovine u Savez izdvaja 0,2 posto svog budžeta.

Finansije Saveza opština i grada istočne Hercegovine (Izvor: Akta)

Close