Defile, cvijeće, svijeće i provokacije - Dan Republike obilježen u istočnoj Hercegovini

Defile, cvijeće, svijeće i provokacije – Dan Republike obilježen u istočnoj Hercegovini

Dan Republike Srpske, 9. januar u većini mjesta istočne Hercegovine obilježen je polaganjem cvijeća na spomenike poginulim u prethodnom ratu i kolonama automobila okićenih zastavama. U Gacku je proslava upotpunjena i provociranjem povratnika.

Snijeg ih nije omeo - autima kroz Fazlagića Kulu ( foto: Klix.ba)

Jutros su delegacije opštine Gacko i Boračke organizacije obišle Spomen sobu, a potom i položile cvijeće na spomenik poginulim borcima u centru grada.

Proslava je nastavljena kolonom vozila koja su bila okićena zastavama RS i Srbije. Za razliku od prethodnih godina, defile automobila se nije završio vožnjom ulicama Gacka.  Kako javlja portal Klix.ba desetine terenskih automobila uz sirene i nacionlističke pjesme prošlo je kroz Fazlagića kulu, naseljenu Bošnjacima.

Enis Tanović, predsjednik Medžlisa IZ Gacko je za ovaj portal izjavio da se radi o provokaciji u kojoj je učestvovalo oko 50-tak automobila koji su uznemirili povratnike.

Nešto mirnije bilo je u Trebinju, gdje je „vrhunac“ slavlja obilježila kolona od oko 150 automobila koji su prodefilovali ulicama Trebinja. Građanima se u koloni pridružio i vršilac dužnosti gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić, te predstavnici gradske boračke organizacije. Automobili i privatne kuće danas su okićeni zastavama RS.

Prethodno, na Spomenik braniocima Trebinja 1991- 1995. godine položeno je cvijeće.

Dok je za jedne u RS 9. januar obični neradni dan, drugima je puno srce. Građani kažu da se danas sjećaju poginulih boraca, ali i da slave iz inata.

Dan Republike obilježen je i u Bileći. Delegacije Skupštine opštine Bileća sa predstavnicima Boračke organizacije položile na spomenik stradalim borcima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu kao i na spomen-obilježja stradalim u prethodnim ratovima.

Dan prije, navijači Crvene zvezde u Nevesinju su bakljadom i prazničnim vatrometom čestitali rođendan Republici Srpskoj.

Podsjećamo, Dan Republike Srpske Ustavni sud BiH u novembru 2015. godine proglasio je neustavnim, uz obrazloženje da je diskriminišući za ostale stanovnike RS. Vlasti RS tu odluku ne priznaju i od tada je obilježavanje ovoga dana podignuto na viši nivo nego što je to bilo ranije.

Close