Diletantsko poigravanje RiTE Gackom

Diletantsko poigravanje RiTE Gackom

Najavljena smena direktora RiTE Gacko Boška Kozomare nije mnogo uzbudila duhove, niti razbila apatiju koja je obuzela ovo preduzeće. Danas je održana sednica Uprave preduzeća, dok je za ponedeljak zakazana sesija Nadzornog odbora na kojoj se očekuje smena pomenutog direktora.

RiTE Gacko

Mada se spekuliše da bi na njegovo mesto mogao doći Borivoje Vujičić, aktuelni izvršni direktor za TE, naši izvori, na osnovu trenutnog raspoloženja u NO, očekuju da će, sa Kozomarom u paketu, biti smenjen i Vujičić. To bi, po mišljenju značajnog broja rukovodilaca i radnika RiTE Gacko sa kojima smo razgovarali, za preduzeće bila najbolja vest.

Borba za pione

Oni, naime, smatraju da je Vujičić svojim petogodišnjim delovanjem na mestu izvršnog direktora pokazao neznanje, naneo nenadoknadivu štetu i bespovratno pokvario međuljudske odnose u ovoj radnoj jedinici. U odnosu na Kozomaru, njega smatraju i daleko odgovornijim za trenutno dramatično stanje u RiTE.

Da li će se stvari u zadnjem momentu promeniti, teško je reći u okolnostima kada se preko noći, na telefonski poziv, smenjuju i postavljaju pioni. Jer, direktori javnih preduzeća to i jesu.

Da li će trebinjski lobi, koji stoji iza Vujičića i čiju snagu ne treba potcenjivati, prevagnuti u odnosu na DNS ili neki treći lobi sa svojim pulenima, znaće se verovatno već u ponedeljak.

Ipak, priča o potencijalnim kadrovskim promenama ne sme u drugi plan da stavi činjenicu da se sa privrednim gigantima (a RS ih ima tek nekoliko) poigravaju neuki i da na rukovodeća mesta dolaze nedorasli kadrovi koji ih svojim rešenjima dovode na rub propasti. Jer, kako drugačije nego svesnim uništavanjem resursa oceniti činjenicu da se na čelo strateškog preduzeća postavlja čovek na zalasku karijere, bez značajnijeg iskustva i referenci, osim što ga je, kako je više puta istakao,“predsednik postavio na čelo da sredi stanje u RiTE”. Da ga je baš sredio, pokazuju rezultati proizvodnje koji su alarmantni.

Adut su mu Rusi- Boško Kozomara

“Čovek je po svim elementima negativan. Ovde se nadaju da će doći kraj agoniji. Trenutno smo u stanju iščekivanja raspleta da se krene u neko traženje izlaza iz svega. Da se definišu strategija i ciljevi. Napravljen je tehnološki poremećaj u bilansu proizvodnje i prodaje energije, što će rezulturati milionskim štetama. Kozomara je, inače, više puta rekao da neće polagati račun Elektroprivredi o terminu remonta kako ne bi mogli da manipulišu njegovom strujom na Londonskoj berzi. To je čovek koji u mnogim elementima sliči Zmaju od Šipova”, opisuje situaciju jedan od sagovornika.

Proizvodnja na minimumu

Kao što smo pisali, aktuelni direktor je planirao da remont  poveri “Rusima”. Neki Rusi su i dolazili, ali je reči bilo o svemu osim o remontu, tvrde upućeni. Sada su najavljeni i neki “treći Rusi” sa kojima će konkretnije da se razgovara. Da li njihov dolazak zavisi od Kozomare, nismo uspeli da saznamo, jer se pregovori, ako ih i ima, odvijaju u tajnosti, konspirativno, u tehničkom i proceduralnom smislu potpuno nejasno.

“Nikakvog potpisanog dokumenta niti plana nema, počevši od Uprave, preko Nadzornog odbora, Elektroprivrede, Vlade, bilo koga. Nema ni jednog papira koji je neko potpisao o nekim namerama da se remont obavi i, okvirno, u kojem obliku i terminima. Osim što direktor ima viziju”, tvrdi jedan od izvora, inženjer sa decenijskim iskustvom i dodaje da po bilansu treba da rade još dve sedmice i onda da uđu u remont. Problem je što njegova priprema nije makla od početka koji je bio u avgustu prošle godine, kad je definisan plan radova i troškova.

“Proizvodnja je na minimumu. Radi se od danas do sutra. Imamo stabilan rad u smislu broja radnih sati, ali to su minimalne proizvodnje, de fakto, proizvodimo gubitke. Loše gorivo, objekat je odavno zreo za remont”, smatra naš sagovornik.

Komentar na najavljenu smenu i pitanja o Rusima i remontu zatražili smo od aktuelnog direktora RiTE Gacko Boška Kozomare. Odgovore do ovog trenutka nismo dobili.

Ovakvo stanje, naravno, nije nastalo preko noći. Međutim, osim gunđanja po ćoškovima, inženjeri i mnogobrojni stručnjaci zaposleni u RiTE Gacko se nisu javno oglašavali. Izuzetak su rukovodioci RJ Termoelektrana koji su dopisom nadležnima ukazali na kašnjenje remonta i opasnost koje odlaganje nosi sa sobom. Sporadične kritike na poteze Uprave rešavane su efikasno - smenama i marginalizacijom rukovodilaca. I, na kraju, treba istaći da je Uprava preduzeća imala bezrezervnu podršku Sindikata i, prema tome, radnika.

1 Komentar

Comments are closed.

Close