Dr Stanko Buha: Stanje sa kovidom alarmantno, 200 pacijenata čeka na bolničko liječenje

Dr Stanko Buha: Stanje sa kovidom alarmantno, 200 pacijenata čeka na bolničko liječenje

„Stanje na kovid odjeljenju trebinjske Bolnice je već četiri-pet dana alarmantno. Zahvaljujući prilično neodgovornom ponašanju građana, u Trebinju trenutno na bolničko liječenje čeka 200 ljudi. To kažem sudeći po nalazima na rendgenskim snimcima, prošle sedmice smo snimali svaki dan po 50 ljudi, od čega je 40 dnevno imalo znakove ozbiljne upale pluća i svi su oni kandidati da legnu u bolnicu, jer nikad ne znate kako ko podnosi upalu pluća“, rekao je danas novinarima dr Stanko Buha, pomoćnik direktorice za medicinska pitanja u Bolnici Trebinje, nakon sjednice lokalnog Štaba za vanredne situacije.

Štab za vanredne situacije Trebinja (FOTO: Direkt)

Prema njegovim riječima, zbog naglog povećanja broja oboljelih, bolnica će već sutra kovid odjeljenje proširiti na svoj centralni blok.

„Novi pacijenti čekaju da neko bude otpušten da bi bili primljeni i zato smo se pripremili da 60 posto kapaciteta bolnice stavimo u funkciju kovid oboljelih. Nadam se da ćemo do sutra biti spremni za prijem pacijenata u taj novi dio koji podrazumijeva sadašnju hirurgiju, interno, urologiju, ušno i pedijatriju, tako da u potpunosti odvojimo kovid pacijente i one koji nisu kovid inficirani“, objasnio je Buha.

On dodaje da Bolnica Trebinje trenutno ima 34 kreveta na kovid odjeljenju i u izolaciji, a da će od sutra kapacitete proširiti za oko 80 kreveta. Buha tvrdi da imaju dovoljno kadra opremljenog za rad sa kovid pacijentima, te da Bolnici trenutno jedino nedostaje zaštitna oprema.

„Zaštitna oprema nam je na izmaku, jer imamo dosta pacijenata, pa se to i troši, ali mi improvizujemo neke stvari, pa već odavno kupujemo kese umjesto kaljača. Ali dobićemo opremu za jedno sedam dana, pa to neće biti limitirajući problem. Nadam se da nećemo imati problema sa inficiranjem zdravstvenog kadra, jer nam je trenutno odsutan tim od šest tehničara i to nam je sada usko grlo“, rekao je Buha.

Zbog svega navedenog, ističe, u narednom periodu trpiće pacijenti koji nisu zaraženi kovidom.

 „Neće biti probem hitni slučajevi, već oni koji dugo čekaju na operacije ili dijagnostički tretman. Zato se unaprijed izvinjavam pacijentima koji nisu zaraženi kovidom“, rekao je Buha.

Koliko trenutno ljudi u istočnoj Hercegovini čeka na bolničko liječenje Buhi nije poznato, ali ima saznanja da su kapaciteti u bolnicama Nevesinje i Foča, takođe, popunjeni.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske i poslove komunalne policije Grada Trebinja Đorđe Miljanović apelovao je na građane da poštuju mjere koje je donio Republički krizni štab, posebno one koje se odnose na okupljanja.

„Na javnim okupljanjima predviđeno je do 50 osoba, dok je na privatnim okupljanjima, gdje spadaju svadbe, sahrane, krštenja i rođendani, predviđeno maksimalno deset osoba. Takođe, Republički štab je predvidio zabranu održavanja muzičkih sadržaja, kao i skraćeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata“, kazao je Miljanović novinarima.

Upitan koliko kazni su napisali zbog nepoštovanja propisanih mjera, Miljanović kaže da ne zna tačno i dodaje da su „u zadnje vrijeme napisali popriličan broj prekršajnih naloga“.

Close