Drašković nakon ostavke: U budžetu nema nijedna marka za zapošljavanje

Drašković nakon ostavke: U budžetu nema nijedna marka za zapošljavanje

„Ako ne uspostavimo elemente finansijske likvidnosi, bez obzira na uspjehe koje smo postigli, dovešćemo svoj kredibilitet u pitanje i to građani treba da znaju. Meni ne preostaje ništa drugo nego da kažem da ne postoje sredstva za zapošljavanje u budžetu ove godine“, rekao je u trebinjskoj Skupštini Radenko Drašković, obrazlažući svoju odluku o podnošenju ostavke na mjesto načelnika Odjeljenja za privredu Grada Trebinja.

radenko draskovic

Radenko Drašković (Foto: Radio Trebinje)

Drašković je pojasnio da ostavku podnosi iz ličnih razloga. Nezavidna situacija u gradskoj kasi, pristup podjeli sredstava i politika zapošljavanja su za njega porazni i katastrofalni, pa je, obrazložio je, odlučio da svoje znanje i iskustvo iskoristi na nekom drugom mjestu.

„Raspodjelom prihoda od koncesija je predviđeno da 30 posto sredstava ide u infrastrukturne objekte, a ostala sredstva idu u privredu i privredni razvoj, što znači da od ovih dva miliona i 756 hiljada, koje se namjeravaju prikupiti od koncesija, dva miliona ide u povrat kredita. To znači da se ne planiraju sredstva koja bi trebalo da idu u privredu i privredni razvoj, odnosno da ulazimo u prezaduženost i da na nivou zaduženosti od 19 miliona i sa ovolikim obimom ulaganjem investicija nećemo moći da izdržimo i finansiramo one projekte koji su najprioritetniji“, rekao je Drašković.

Da donese odluku o ostavci Draškovića je, kaže, natjerala i činjenica da se prema problemu odlaska radne snage u Dubrovnik odnosi na neodgovoran način.

„Ti ljudi su tamo otišli ne svojom voljom, već trbuhom za kruhom. Dobro je da se vraćaju u Trebinje, ali isto tako nečinjenje i nepreduzimanje sistemskih mjera da se na te procese utiče za mene nisu prihvatljivi. Htio sam da kažem, ovo nije prvi put da ja na ovo ukazujem. Ukoliko se desi da se na mreži sljedeće godine ne pojavi HE u Dubrovniku onda upadamo u opasan lanac finansijske nelikvidnosti, ja želim na to da skrenem pažnju  građanima Trebinja“, poručio je Drašković.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je naveo da je Gradska uprava u posljednje tri godine zajedno sa Zavodom za zapošljavanje kroz programe podrške zapošljavanju zaposlila 600 lica za koje je izdvojeno više od 3 miliona maraka.

"Grad Trebinje je i ove i prethodne godine sklopio ugovore sa određenim ljudima i ti ugovori teku, uredno izmirujemo sve obaveze u svim tim javnim pozivima i sada trenutno su aktuelna dva javna poziva", rekao je Ćurić, dodajući da mu je Draškovićev govor iznenađujući i bez argumenata.

„Informacija koju sam ja lično dobio i od gospodina Draškovića je da prelazi na mjesto direktora Svislajona RDT kompanije i da je to glavni razlog njegove ostavke", uvjerava gradonačelnik Mirko Ćurić, koji je u skupštinsku salu došao nakon što je čuo Draškovićev govor.

Close