Draškovićeva donacija Bolnici i dalje nije u funkciji - obmanjuje li Lambeta javnost?

Draškovićeva donacija Bolnici i dalje nije u funkciji – obmanjuje li Lambeta javnost?

Digitalni rendgen aparat, koji je u aprilu 2020. godine Rodoljub Drašković donirao trebinjskoj Bolnici, do danas nije korišten za snimanje pacijenata, saznaje “Direkt”. Direktor Bolnice Trebinje Nedeljko Lambeta, pak, u izjavi za naš portal uvjerava da to nije tačno, te da, otkako je on došao na čelo ove ustanove, aparat radi.  

Direktor Bolnice Trebinje Nedeljko Lambeta (Foto: Direkt)

“Ja sam na mjesto direktora postavljen krajem 2020. godine. Taj aparat sam zatekao zaključan na današnjem grudnom, koje je bilo pretvoreno u kovid. Tadašnji načelnik (radiologije, prim. aut) meni nikad nije poslao dopis, a taj aparat je sada u funkciji”, rekao je Lambeta. 

Na naše pitanje od kada aparat radi, on je rekao da je "prošle godine stavljen u funkciju i od tada radi”. 

“Kažem vam, otkad sam ja na čelu Bolnice i ova uprava, taj aparat je automatski bio prepravljen i postavljen u funkciju. Šta je bilo prije toga, to nije pitanje za mene”, dodao je Lambeta. 

Uzaludne molbe sa Radiologije

U periodu kada je u Trebinju bilo više desetina zaraženih osoba, a taj broj se peo i do 100, rendgen aparat nije bio osposobljen za korištenje, već je bio instaliran u prizemlju prostorija tadašnjeg kovid odjeljenja. Veliki broj pacijenata nije bilo moguće pregledati u jednom danu, pa su pacijenti uslugu slikanja pluća plaćali 30 maraka u jednoj privatnoj ordinaciji u Trebinju. 

Kada je broj pacijenata bio relativno mali, Služba za radiološku dijagnostiku Bolnice Trebinje je mogla da odgovori zahtjevima, no, saznajemo, da su s povećanjem broja pacijenata nastali problemi.

Prema našim saznanjima, iz Službe za radiološku dijagnostiku Bolnice Trebinje su obavještavali tadašnji menadžement Bolnice, Krizni štab grada Trebinja, te tadašnju direktorku Doma zdravlja o tome da je aktiviranje aparata neophodno za normalno funkcionisanje Službe.  

Dobro upućen izvor našeg portala tvrdi i da je na sastancima načelnika odjeljenja sa direktorima nebrojeno puta pokretana priča o tome da je donirani digitalni aparat neophodan kako bi se spriječila mogućnost širenja zaraze. Sa Radiologije su ukazivali na potrebu da se pozitivni i oni pacijenti za koje se sumnja da su pozitivni, razdvoje od pacijenata koji obavljaju redovne radiološke preglede.

Iz Uprave su, saznajemo, u nekoliko navrata pokazivali interesovanje za rješenje problema - slanjem ponuda za dodatnu opremu koju bi trebalo nabaviti kako bi aparat fukncionisao, obilaskom i procjenom prostorija i slično, ali se nakon toga ništa nije desilo.  

Dok Lambeta uvjerava da aparat normalno radi, naš izvor tvrdi suprotno. Navodi da je istina da je tokom 2021. godine aparat prenesen u prostorije Bolnice i radiološkog odjeljenja, ali da na njemu nije napravljen niti jedan snimak, jer nisu omogućeni osnovni uslovi u kojima bi aparat bezbjedno radio. Tako, na primjer, između ostalog, vrata na prostoriji nisu adekvatno napravljena, jer propuštaju zračenje, pa rad na aparatu nije preporučljiv. 

Smjena bez obrazloženja

Umjesto rješenja problema na koje su iz Službe za radiološku dijagnostiku ukazivali, Lambeta je u decembru prošle godine smijenio njenog šefa.

O razlozima smjene, direktor Bolnice Trebinje nije želio da govori.  

“To je interna stvar uprave i to ne bih da komentarišem”, rekao je Lambeta, ali je na naše insistiranje dodao kako će nam dostaviti podatke o tome koliko koji od dva radiologa u bolnici radi, nakon čega će nam biti jasno zašto je bivši šef smijenjen. 

Borjan: Aparat do danas napravio nula snimaka

Odbornik PDP-a u trebinjskoj Skupštini i nekadašnji ljekar Doma zdravlja u Trebinju na proteklom zasjedanju o ovome je obavijestio javnost i odbornike. Zatražio je i objašnjenje od predstavnika Doma zdravlja, u čijim je prostorijama aparat najprije bio smješten.

“Suština je da su građani Trebinja bili u ogromnim potrebama. Oko 30 pacijenata se moglo snimiti u trebinjskoj Bolnici. Šefu tadašnje službe za radiologiju nije udovoljeno, a pacijenti su odlazili u ostale privatne ustanove. Da li je bio razlog bogaćenje pojedinaca na račun pandemije kovida 19, ja to ne znam, ali znam da je aparat kupljen nov, najnovije generacije, i da do dana današnjeg napravio nula rendgenskih snimaka”, rekao je Borjan. 

Close