Gacko diže kredit do 7 miliona maraka

Gacko diže kredit do 7 miliona maraka

Na predlog skupštinske većine, a kako bi održali likvidnost budžeta, odbornici SO Gacko su danas doneli odluku da se opština Gacko zaduži do 7 miliona maraka.

so-gacko-predsednistvo

Predsedništvo SO Gacko (iz arhive)

Kredit, kako je u ime predlagača istakao Siniša Šuković, šef kluba odbornika SNSD-a, nije novo zaduženje, nego način da se iz nekontrolisanog pređe u kontrolisani dug.

Predstavnici opozicije su imali primedbu da je odluka nedefinisana i da joj treba prethoditi plan kapitalnih investicija i drugi proceduralni preduslovi.

Sve se to radi, sve je to u toku. Sve, i još više od toga”, rekao je Rajko Papović, predsednik SO Gacko koji je rekao da je i dalje u fokusu pitanje vodosnabdevanja.

 Bežimo od osnovnog problema, ali vas uveravam da će ova uprava rešiti adekvatno problem i grada i sela”, poručio je Papović.

Iz odeljenja za urbanizam su potvrdili da je od 33 projekta koji su planirani da se realizuju u toku 2020, samo 5 u potpunosti ili delimično realizovano. Tako je mnoštvo planova ostalo na papiru, od uređenja glavnog gradskog trga, do doma za stara lica, te rekonstrukcije gradskih ulica i lokalnih puteva.

Novi saziv ne sme doći u situaciju da im se to desi”, podvukli su odbornici pozicije.

Iz opozicije se pravdaju činjenicom da je korona osujetila mnogo toga što je bilo u planu.

Pozicija i opozicija se nisu složili ni u pogledu finansijske dubioze u kojoj se budžet nalazi.

Milivoje Boljanović, načelnik Odeljenja za finansije je rekao da su dugovanja opštine oko 10,7 miliona maraka od čega na kratkoročne otpada 6,7 miliona, a na dugoročne skoro 4,1 milion. Međutim, Radoica Antunović, bivši zamenik načelnika, a sada odbornik opozicije tvrdi da je, prema njegovoj računici, budžet u deficitu najviše 3 miliona, ali kad se odbiju potraživanja, on je oko pola miliona. Boljanović je to ocenio kao “prebijanje” što nije rezon ekonomiste koji on sledi.

No, već u narednim odlukama je došlo do "prebijanja" kada su odbornici odlučivali da se menja namena kredita uzetih prethodnih godina. Tako će se sredstva za dogradnju vodovoda, radnu zonu Lazarići i izgradnju vodovoda na brljevu u iznosu od 1,15 miliona maraka, preusmeriti za izmeštanje gradske pijace, uređenje trga Save Vladislavića, dogradnju dečijeg vrtića, garaže za vatrogasna vozila..

Odbornici su se složili u jednom, a to je da opština Gacko (još) nije mnogo zadužena.

Close