Gacko: Domaćinstva u Danićima i Pustom Polju danima bez vode. Kvar i dalje traže.

Gacko: Domaćinstva u Danićima i Pustom Polju danima bez vode. Kvar i dalje traže.

Naizgled banalan razlog, začepljenje vodovodnih cevi, verovatni je uzrok što 20-ak domaćinstava gatačkih sela Danići i Pusto Polje već dve nedelje nema vodu. I dok iz preduzeća Vodovod kažu da će na kvaru raditi čim prođe ovo zahlađenje i pozivaju na strpljenje, meštani su zbog svega na ivici živaca.

pusto-polje-gacko

Pusto Polje- problemi sa vodom ne prolaze

Problem se javio pre dve godine kada smo primetili da je nešto slabiji dotok vode. Skretali smo pažnju nadležnima, ali oni ništa nisu činili, a ni mi nismo insistirali jer je vode bilo", objašnjava jedan od meštana Danića i dodaje da su na restrikcije leti navikli, ali da je sada ovo nepodnošljivo.

"Svake godine su nas u letnjim mesecima pratile redukcije po mesec, dva ili tri, u zavisnosti od padavina. I na to smo navikli i na to se više i ne osvrćemo. U poslednje vreme je bio baš slab pritisak, nekad je mogla da se uključi mašina, a nekad ni to. Tada su iz Vodovoda intervenisali 3-4 puta, nešto su raskopavali. Doduše, i ostavljali tako raskopane cevi. Ali svaki put kad su intervenisali dotok vode je posle toga bio slabiji, da bi oko 20 januara slavine potpuno presušile. U dva navrata su iz preduzeća rekli da su isključili "stepensku liniju" da bi pojačali nama pritisak. Prvi put smo zaista i dobili vodu. Trajalo je samo jedan dan, a drugi put nije došlo ni kapi",  žali se meštanin i ističe da jeste problem održavati higijenu i funkcionisati, a da je teškoća još veća kad imate stoku.

"Uglavnom ljudi imaju čatrnje, i koriste tu vodu. Stoku napajamo na izvorima, ali su oni sada zaleđeni, pa je i to otežano. Kad potrošimo zalihe, angažovaćemo cisternu kako bi se obezbedili za naredni period. Ko zna do kada će ovo da potraje", vajka se on.

I drugi meštani sa kojima smo razgovarali potvđuju ovu priču. Smatraju da je za njihove muke sa vodom krivac nemaran odnos nadležnih u gatačkom vodovodu, ali i da plaćaju ceh zbog nedostatka "pravih majstora" koji bi, tvrde, ovaj problem lako rešili.

Nebojša Avdalović, predsednik MZ Stepen kaže da su uputili zahtev opštini da što pre reaguje kako bi se vodosnabdevanje u ovom delu normalizovalo.

Razgovarali smo sa načelnikom, verujem da će brzo biti rešen problem. Vodovod ima i uređaj za detektovanje kvarova, mada nema obučene ljude koji bi ga koristili. Trebalo bi u dogledno vreme i to da se organizuje. U svakom slučaju, ovo ne sme dugo da potraje. Problem ublažavamo time što Vatrogasna jedinica cisternom vozi vodu domaćinstvima koja su se obratila za pomoć”, objašnjava Avdalović koji je istovremeno i starešina Vatrogasne jedinice u Gacku.

Iz preduzeća "Vodovod" su nezvanično rekli da je "na terenu problem lociran  na stotinjak metara trase na kojem je verovatno došlo do zagušenja ili suženja cevi". Danas očekuju da će dobiti mašinu za merenje dotoka kojom bi brzo otkrili i, verovatno, otklonili kvar.

Samo preduzeće Vodovod je još uvek u haotičnom stanju. Štrajkovi koji su obeležili prošlu godinu još nisu doneli oporavak. Firma je bez direktora, obećane otpremnine na čekanju, plate u tromesečnom kašnjenju, a privremeni Nadzorni odbor ima odrešene ruke da uspostavi kontrolu.

O kvaru zbog kojeg je stanovništvo Danića i Pustog Polja bez vode su šturo rekli da će ponovo izaći na teren čim vremenski uslovi dozvole, što je, na sreću već sutra, ako je verovati meteorolozima. Dosadašnje intervencije, na terenu, tvrde meštani, nisu imale pozitivan efekat.

Stanovnici ovih sela u gatačkoj opštini sve manje imaju strpljenja, ali i vere da će nadležni uspeti da reše problem. Ispada da su drevni Rimljani imali više sreće. Još pre dve hiljade godina su u naseljima imali obezbeđeno vodosnabdevanje. Današnji stanovnici Danića i Pustog Polja, gotovo dva milenijuma kasnije, za vodu ne znaju leti, a sad im je uskraćena i zimi.

Close