Gacko: Jedne zapošljavaju, druge otpuštaju, a tenzije rastu

Gacko: Jedne zapošljavaju, druge otpuštaju, a tenzije rastu

U ponedeljak će 38 zaposlenih na određeno u opštini Gacko biti otpušteno. Njima je, na osnovu nalaza inspektora, raskinut ugovor o radu. Istovremeno, mahom na 3 meseca je u RiTE primljeno preko 40 radnika. I dok jedni tuguju, a drugi se raduju, tenzije u malom gradu u Hercegovini rastu.

gacko-trg

Gacko- Trg Save Vladislavića

Ni postizborno zapošljavanje, preovlađujuće je mišljenje, nije razlog za optimizam. U prebukirani posrnuli gigant dolaze viškovi. Može to da bude znak da su i oni koji ga vode svesni da je kraj blizu. "Pa, kad brod već tone, nek je više putnika na palubi”, mogući je rezon.

Gacko je nakon izbora dobilo monolitnu vlast. U opštinskom odboru SNSD-a kreira se politika koju prilježno izvršavaju i u lokalnoj samoupravi i u RiTE Gacko. Gotovo svi direktori RiTE Gacko su istovremeno i odbornici SNSD-a i koalicionih partnera. Pokvareni sistem koji na ovim prostorima zovu demokratija, i u Gacku je sve tri vlasti sveo na jednu.

Razroko inspektorsko oko

Nakon što je “nova vlast” zauzela kormilo opštinske administracije, najavili su finansijsku reviziju, i reviziju ugovora zaposlenih na određeno vreme. Naime, u predizbornoj kampanji, sada bivša vlast, je primila na desetine radnika na 3 ili 6 meseci.

Načelnik opštine Ognjen Milinković je pozvao inspektora Ministrastva uprave i lokalne samouprave da izvrši proveru. Kako smo nezvanično saznali 26. februara je doneseno rešenje po kome se za 38 radnika prekida ugovor o radu

Šta da kažem. Tri godine radim, celu noć nisam spavala. Ovo je prava mora za mene”, govori jedna od otpuštenih.

Zvao sam u firmu, došao im spisak radnika što raskidaju ugovor. Nikako mi nije jasno kako ljudi iz drugih opština ovde dobijaju posao, a nas otpuštaju”, kaže jedan od prekobrojnih.

Niko ne želi da mu se ime pominje jer bi to smanjilo šanse za angažman u budućnosti. A nada postoji. Načelnik je već razgovarao sa nekima od njih i nagovestio da bi mogli biti angažovani za koji mesec. 

Najlakše je otpustiti ljude. On je tu da nađe rešenje. Jedne otpuštaju, druge primaju, a neki i ostaju”, komentarišu nezadovoljni dok razmatraju i protest. Kako bi preduhitrili eventualni bunt, danas su “prekobrojni” obaveštavani da će u utorak načelnik sa njima održati sastanak.

Nezadovoljstvu je doprinela i činjenica da je u slučaju aktuelnog otpuštanja u Gacku zakon za četvoro iz ove grupe je bio “jednakiji”. Od 42 koji su trenutno u statusu rada na određeno, 38 je na spisku za otpuštanje. Za dvoje, tvrde naši izvori, postojala je mogućnost da tuže opštinu jer je na istim poslovima, nakon izbora, zbog povećanja obima, primljena osoba na osnovu koalicionog dogovora.

Inspektorica je izostavila i jednu majku šestoro dece, kao i zaposlenog koji je javnosti postao poznat pre nekoliko godina kada ga je policija uhapsila sa raketnim bacačem poznatijim kao “zolja” koji je poneo, navodno, sa namerom da ispali na jedan ugostiteljski objekat. Iz nepoznatih razloga, inspektorskom oku je promakao dosije ovog momka kratkog fitilja, tvrde naši sagovornici.

Inspekcijom, takođe, nisu obuhvaćeni ugovori iz 2021. u kojoj je načelnik Milinković, kako je "Direkt" pisao, bez konkursa i na određeno vreme, dakle po istom principu, primio najmanje pet osoba.

Iz opštine smo do ovog trenutka dobili samo potvrdu da su primili naša pitanja.

U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave su potvrdili da su primili naša pitanja, ali da su inspektori na terenu i da ćemo odgovore dobiti u narednom periodu.

Izveštaj pozitivan, fakture neplaćene

I dok u opštini traje drama za 40 ljudi, za 50-ak Gačana je vreme za radost. Oni počinju da rade u RiTE Gacko, bez konkursa, ali uz partijski blagoslov i u skladu sa predizbornim obećanjima. Nakon 25, o čemu je "Direkt" pisao, poslednjih dana je zaposleno još 20-ak osoba, a spekuliše se da to nije konačna cifra.

Novopridošli se raduju, ali oni koji imaju izvestan staž, a i uvid u stanje i proizvodnju, uglavnom su zabrinuti.

Vlada jedan opšti haos, mnogo je zaposlenih, značajan broj njih i nema nikakva konkretna zaduženja”, kaže jedan od radnika RiTE Gacko.

Digao sam kredit za stan, imam malu decu. Ne znam gde ovo vodi. Došli smo u situaciju da nemamo delove, a da nam se na tendere javlja jedan ili ni jedan ponuđač. Dugujemo na sve strane”, objašnjava inženjer sa decenijskim stažom. Ipak, niko ne želi javno da govori o stanju jer bi to za sobom moglo da donese i neprijatnosti. 

Za razliku od većine preduzeća u sistemu ERS, RiTE Gacko je u 2020. poslovala pozitivno. Kraj je zvanično dočekala sa 1,4 miliona u plusu. Na prvi pogled bi se reklo da je stanje ohrabrujuće da nije neplaćenih računa koji iznose gotovo koliko i cela godišnja proizvodnja. Prema Finansijskom izveštaju koji su potpisali direktor Miodrag Šešlija i Tatjana Jegdić, lice sa licencom, dugoročne obaveze su skoro 16 miliona maraka, ali su zato kratkoročne 79 miliona.

Najveća stavka u kratkoročnim je dugovanje prema dobavljačima koje iznosi preko 35 miliona maraka, što je trećina godišnje proizvodnje. Prema nezvaničnim podacima, dugovanja za prošlogodišnji remont nisu izmirena, a novi je planiran za kraj maja. Da li će menadžment naći sredstva da plati dugovanja ili će dobavljači moći da iznesu teret dugovanja i pristati da rade novi remont, videćemo uskoro.

Izveštaj pokazuje koliko je finansijsko stanje loše. Ali, možda je još gora atmosfera među ljudima. Vlada jedna opšta bezvoljnost. teško je motivisati bilo koga da radi kada svojim očima vidimo da se sve rastače”, opisuje stanje jedan od zaposlenih.

Close