Građani Bileće - Zaštitite nas od prašine

Građani Bileće – Zaštitite nas od prašine

Građani Bileće, njih desetak, koji imaju kuće, stanove, ugostiteljske i trgovačke objekte u Ulici Srpske vojske na ulazu u Bileću, od kasarne prema benzinskoj pumpi, zatražili su danas od rukovodstva Opštine da im što prije riješi problem koji svakodnevno imaju s prašinom. Naime, zbog radova na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže koncentracija prašine je, kažu, nepodnošljiva, pa su bili prinuđeni da zatraže pomoć.

Foto: Direkt

Od početka ove godine, kada su počeli radovi u njihovoj ulici, kažu, ne mogu izaći ispred kuće. Šlaufima prskaju koliko mogu, ali prašine se ne mogu riješiti.

Zdravka Tomović traži da se problem riješi što prije, jer je građanima na ovaj način ugrožen život.

„Osnovno ljudsko pravo je na život i zdravlje. To pravo nam je oduzeto time što nam svaki dan tone  prašine pada u dvorište, na bašte, na pluća. Imamo velike šanse da obolimo od nekih bolesti, jer udišemo to. Nemamo načina da se zaštitimo, nego uzmemo šlaufe i prskamo“, kaže Zdravka.

Njen sugrađanin Neđo Koprivica kaže da se od prašine više nije moglo živjeti.

„Ne mogu vrata da se otvore. Prinuđeni smo bili da dođemo jutros, jer smo mi na tranzitu, mi smo najugroženiji, jer tuda prolaze kamioni“, kaže Neđo.

Menadžer opštine Bileća Mihajlo Vujović obećao je građanima cisterne vode kojom će svakodnevno prskati ulice na kojima se izvode radovi, kako bi prašina bila manja.

„Ljudi su došli s razlogom i sve je što su rekli je tačno. Ne samo što je to štetno po zdravlje, već je štetno i u ekonomskom smislu. Ispočetka ovoga projekta nije sve krenulo kako treba, to se oteglo i nastavilo pogrešnim koracima sve do sada. U posljednje vrijeme smo to malo ubrzali. Vrijeme je lani i ove godine poprilično izgubljeno. Nije se moralo ići na taj način da se raskopa cijeli grad, mogo je to ići u fazama. Prekidali su se radovi usljed razloga koji ni meni nisu jasni, ali ja vjerujem da će se ovo završiti u posljednjem predviđenom roku“, rekao je Vujović, napominjući da je i u projektu bilo grešaka.

Mihajlo Vujović (Foto: Direkt)

„Bilo je predviđeno samo saniranje ulica, krpljenje. Krpljenje glavne ulice se ne moze raditi, na šta to liči. Odlučili smo da to ne krpimo, već da idemo sa punim profilom glavne ulice. Mislim da je ta odluka ispravna, međitim tu je bio problem kako naoknaditi nedostatak asfalta“, naveo je Vujović.

Podsjećamo, radovi na projektu rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže u Bileći počeli su u oktobru 2017. godine, a prvobitno je trebalo da budu završeni u novembru prošle godine. Nakon nekoliko probijanja rokova i izdvajanja nepredviđenog novca, konačan rok koji je Direktu potvrdio i izvođač, firma „Eko-euro tim“ biće 5. novembar 2019. godine. I u Opštini Bileća nadaju se da je to krajnji rok koji ne bi trebalo da bude probijen.

Close