Hoće li NSRS po prvi put raspustiti skupštinu jedne opštine u Srpskoj?

Hoće li NSRS po prvi put raspustiti skupštinu jedne opštine u Srpskoj?

Narodna skupština Republike Srpske na idućoj redovnoj sjednici mogla bi po prvi put da donese odluku o raspuštanju skupštine jedne opštine.

Foto: Direkt

Piše: Slobodan Popadić/ Srpskainfo

Na dnevnom redu nalazi se Prijedlog odluke o raskuštanju SO Bileća, koji je stigao iz Vlade RS. Razlog: Nije održana sjednica Skupštine opštine duže od tri mjeseca, što je jedan od zakonskih razloga za njeno raspuštanje.

Narodna skupština Republike Srpske Odluku o raspuštanju Skupštine opštine Bileća dostaviće Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine. Obavezuje se Vlada Republike Srpske da, u roku od osam dana od dana stupanja na snagu ove odluke, imenuje Privremeni organ Opštine Bileća koji će obavlјati poslove Skupštine opštine Bileća do konstituisanja skupštine – navodi se u predloženoj odluci.

Opštinski odbori SNSD, SP, SNS i SRS dr Vojislav Šešelј Bileća, obratili su se Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS 28.10. 2021. godine, kojim obavještavaju Ministarstvo da se Skupština opštine Bileća ne održava redovno u skladu sa statutom opštine i Poslovnikom o radu SO i da je prošlo više od tri mjeseca kako Skupština „nije zasijedala i održavala svoje redovne sjednice“. Zatraženo je da postupanje u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi RS.

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave je Vladi RS dostavilo informaciju u vezi sa zahtjevom za raspuštanje Skupštine opštine Bileća, koju je Vlada RS, na 144. sjednici, održanoj 04.11.2021. usvojila.

Na osnovu navedenog zahtjeva Vlada RS utvrdila je da je poslјednja sjednica Skupštine opštine Bileća bila zakazana za 22.7.2021. godine i da je ista prekinuta na 3. tački dnevnog reda zbog napuštanja sjednice odbornika SDS i DNS. Takođe, utvrđeno je da je od prekida sjednice prošlo više od tri mjeseca i da sjednica SO Bileća od tada nije održana.

Članom 152. stav 1. tačka 3) Zakona o lokalnoj samoupravi propisano je da Narodna skupština može, na prijedlog Vlade, da raspusti skupštinu jedinice lokalne samouprave ako ne održi sjednicu skupštine duže od tri mjeseca, dok je stavom 2. ovog člana propisano da odluka o raspuštanju skupštine sadrži razloge za raspuštanje. Članom 153. Zakona propisano je da Narodna skupština odluku o raspuštanju skupštine dostavlјa  CIK BiH. Nadalјe, članom 154. stav 1. Zakona propisano je da Vlada imenuje Privremeni organ jedinice lokalne samouprave koji obavlјa poslove skupštine  do konstituisanja skupštine. Istim članom stavom 2.  propisano je da Vlada imenuje Privremeni organ u roku od osam dana od dana stupanja na snagu odluke o raspuštanju skupštine, te stavom 3. ovog člana da Privremeni organ ima tri člana od kojih je jedan predsjednik. Vlada Republike Srpske je, na navedenoj sjednici, utvrdila Prijedlog odluke o raspuštanju Skupštine opštine Bileća i isti dostavila Narodnoj skupštini – piše u obrazloženju.

Načelnik opštine Bileća, Veselin Vujović (SDS) kaže da, što se njega tiče, može da bude raspuštena Skupština opštine.

-Znam i za ove druge odbornike da ne bježe ni od kakvih izbora i provjere mandata. Ali, mi u ponedjeljak imamo zakazanu redovnu sjednicu naše Skupštine. Jeste da je za desetak dana probijen taj rok od tri mjeseca, ali u ponedjeljak će se održati skupština – kaže Vujović za Srpskainfo.

FOTO: SCREENSHOT/FACEBOOK/BN

Prema njegovim riječima, skupštinsku većinu u Bileći „imaju oni koji su je imali od početka“, a to znači stranke na čelu sa SDS, a ne one koje traže raspuštanje SO.

Podsjećamo, Vlada RS je 2019. godine predložila Narodnoj skupštini da raspusti skupštine opština u Tesliću i Rudom, zbog toga što su odluke o pokretanju opoziva načelnika te dvije opštine bile bezuspješne, ali skupštinska većina u NSRS to nije učinilia.

Close