Ima li trebinjska opozicija snage za prijevremene izbore?

Ima li trebinjska opozicija snage za prijevremene izbore?

Građani Trebinja biraće gradonačelnika na prijevremenim izborima 17. februara sljedeće godine, a o tome ko će biti kandidati, političke partije se još uvijek ne izjašnjavaju. U opozicionim redovima mjesto kandidata nikome nije zanimljivo, pa razmatraju i opciju bojkota izbora. 

Foto: Direkt

Sve je počelo kad je gradonačelnik Luka Petrović odlučio da napusti funkciju koju mu je 2016. godine povjerilo 10.987 građana Trebinja i zamijeni je pozicijom generalnog direktora Elektroprivrede Repubike Srpske (ERS). Na proteklim opštim izborima Petrović je za poziciju narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) dobio 16.454 glasova. To ga je, smatra, delegiralo da ide dalje.

U, kako su ga lokalni mediji nazvali, emotivnom govoru, bivši gradonačelnik Petrović istakao je da će mu pozicija direktora ERS-a omogućiti da za Trebinje radi mnogo više i bolje.

 „I dalje sam u Trebinju, 100 metara od Gradske uprave. Uvijek je bilo neriješenih problema, ali smo tu da ih rješavamo. Zajedno možemo mnogo više. Da li sam ovu odluku trebao da donesem sada ili poslije - odgovorićemo za nekoliko godina. Procjena je da nakon ovog izbornog povjerenja treba da nastavim dalje, na mjestu generalnog direktora ERS-a, odakle ću moći mnogo više da pomognem i intenziviram investicije, kako bi budžeti istočnohercegovačkih opština bili veći”, naveo je Petrović u svom oproštajnom govoru pred trebinjskim odbornicima.

Njegovu dužnost do novih izbora obavlja zamjenik Mirko Ćurić koji će, sve je izvijesnije, biti i kandidat za gradonačelnika na prijevremenim izborima. Ćurićev komentar danas nismo uspjeli da dobijemo.

Izbori u devet opština i gradova BiH
Prijevremeni izbori za gradonačelnika, pored Trebinja, isti dan biće održani i u Doboju, te za načelnike opština Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac, Bužim, Domalјevac/Šamac, Drvar, Kakanj i Ribnik.

Opozicija u pregovorima

Ko će se naći s druge strane još nije poznato. Opozicija na prijevremenim izborima nema šanse, smatraju upućeni. Svjesni su toga i u opoziciji, pa se za mjesto kandidata ne trkaju, već razmatraju i opciju bojkota izbora, saznaje „Direkt“.

Prije nekoliko dana PDP i SDS imali su sastanak u Trebinju kome je prisustvovao i predsjednik SDS-a Vukota Govedarica. Jedinstvenog stava za javnost još nema, ali sve bi, uvjeravaju, trebalo da bude poznato u narednih nekoliko dana. Jedno je izvijestan zajednički nastup. Ako se neko i prihvati kandidature, njegova pozicija, saglasni su sagovornici "Direkta", neće biti zavidna, budući da bi i u slučaju pobjede, bez podrške lokalne skupštine, imao svezane ruke.

PDP-ov odbornik Saša Borjan ističe svoj stav da opozicija mora imati kandidata za izbore, bez obzira koliko situacija bila bezizlazna.

“Na prvom mjestu smatram da je bolje da imamo kandidata, ali nisam siguran da li postoje uslovi za održavanje fer i poštenih izbora, s obzirom na to koliko je bilo neregularnosti u prethodnom izbornom ciklusu. Na drugom mjestu tražimo promjenu izbornog zakona, koji bi omogućio fer i poštene izbore“, kaže Borjan.

Kandidatura ne zanima SDS-ovog poslanika u NSRS i nekadašnjeg kandidata za gradonačelnika Trebinja Nebojšu Vukanovića. Kaže da će izbori 2020. godine biti prava prilika da opozicija i vladajući odmjere snage.

“Tek sam postao poslanik i treba da zastupam interese Hercegovine u NSRS, tražio sam za to podršku naroda i bilo bi ružno da ih odmah iznevjerim i odem. Nisam ja Luka Petrović da tražim povjerenje, pa se povlačim ne uradivši ništa. SNSD ima čvrstu skupštinsku većinu u Trebinju i kandidat opozicije bi bio sabotiran i ne bi mogao ništa uraditi za dvije godine, smatra Vukanović.

Februar 17. je samo 17. februar

Prijevremeni izbori građane Trebinja koštaće 50.000 maraka, koliko je za ove namjene predviđeno u nacrtu budžeta za 2019. godinu.

Novinar iz Trebinja Nebojša Kolak smatra da izbori neće donijeti ništa novo. Građani će taj dan, kaže naš sagovornik, samo obaviti svoju „političku dužnost“.

„Žao mi je što je iz budžeta izdvojeno 50.000 maraka za nešto što se zove prijevremeni izbori, jer su te pare mogli utrošiti na bolji način. Građani će imati priliku da glasaju za ili protiv jednog kandidata, jer opozcija, prema svim dosadašnjim informacijama, neće imati svog kandidata. Možemo to opravdavati na različite načine - uskoro će novi izbori, pa ne bi da se troše, ali oni su već potrošeni i bezlični, što se vidjelo i na posljednjoj skupštini. Na raspravi o  najvažnijem dokumentu za narednu godinu pojavio se samo jedan odbornik. Dakle, 17. februar će biti samo 17. februar i ništa više“, smatra Kolak.

Ovjereni politički subjekti dužni su da do 31. decembra Centralnoj izbornoj komisiji BiH dostave imena kandidata. Do tada će biti jasno ima li trebinjska opozicija, poslije poraza na opštim, snage za prijevremene izbore.

Close