Infuzija za gatački vodovod

Infuzija za gatački vodovod

Kako bi trenutno prevazišli finansijsku krizu koja je paralisala preduzeće, odbornici SO Gacko su danas podržali zahtev rukovodstva “Vodovoda” i odobrili im finansijsku injekciju iz budžeta. Međutim, to je slamka spasa za firmu koje je već godinama u dubiozi. Dugovanja će platiti građani, a pitanje odgovornosti se stidljivo postavlja.

Sa sednice SO Gacko

Vodovod je hronični bolesik kome spasa nema. Mere neće promeniti ništa, osim što će privremeno ugasiti požar koji će opet buknuti kasnije, generalna je ocena stanja od strane odbornika opozicije.

Da je situacija alarmantna potvrdio je i direktor Goran Lučić koji je sa skupštinske govornice zatražio od odbornika da mu kažu na čemu je.

“Sutra zaseda sindikat. Moram da znam šta ću radnicima da kažem. Oni nisu od septembra primili platu, a sutra je 1. mart. Ako se ne odblokira račun, u ponedeljak je štrajk. Može neko da priča ovako ili onako, grad će nam ostati bez vode, a mnogi se ponašaju kao da se ovo dešava negde u Albaniji”, rekao je Lučić.

Traži pomoć opštine - Goran Lučić direktor "Vodovoda"

Istakao je da je glavni kamen spoticanja višak zaposlenih u preduzeću.

“Vodovoda i Komusa se neko seti samo kad se treba zapošljavati. Sa trenutnim brojem potrošača maksimalan broj zaposlenih može biti između 30 i 35. Trenutno sa prihodima od vode ne možemo da pokrijemo plate”, naglasio je on.

Kako bi pomogli preduzeće, odbornici SO Gacko su doneli odluku da opština bude garant Vodovodu za kredit od 200 hiljada maraka kojim bi se “pokrile” dospele obaveze. Takođe, Skupština je naložila da se dogovoreni grant iz budžeta od 100 hiljada maraka u najkraćem roku isplati u celosti kako bi se odblokirao račun preduzeća. Problem viška zaposlenih putem otpremnina će se, takođe, finansirati iz opštinske kase. Odbornici su odlučili da se sredstva za ovu namenu obezbede rebalansom budžeta.

Pitanje odgovornosti rukovodstva pominje se stidljivo

Opozicija je ukazala na finansijski izveštaj iz 2017. godine koji pokazuje da je kapital firme 3,8 miliona maraka, a gubitak po visini kapitala 2,7 miliona i postavili pitanje odgovornosti za propast preduzeća čiji je većinski vlasnik opština Gacko. Ipak, o odgovornosti Nadzornog odbora i direktora nije bilo mnogo reči na sednici. Nije se razmatralo ni kakav će uticaj na stabilnost budžeta imati finansijska pomoć koju su danas izglasali odbornici.

Ono o čemu će sutra razgovarati sindikat i rukovodstvo "Vodovoda" su ostale mere štednje koje predviđaju i smanjenje plata radnicima.

Sudeći po raspoloženju odbornika poskupljenje vode je za sada stavljeno ad akta. Ipak, budući da će spasavanje "Vodovoda" biti finansirano iz javne kase, konačnu cenu će, kao i obično, platiti svi građani

Close