Ministarstvo prepravilo Đokićevu biografiju i optužilo "Direkt" za diskreditaciju ministra

Ministarstvo prepravilo Đokićevu biografiju i optužilo “Direkt” za diskreditaciju ministra

Nakon što je "Direkt" juče objavio da je ministar energetike i rudarstva Petar Đokić diplomirao na fakultetu "Megatrend", a ne na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, kao što je naveo u svojoj zvaničnoj biografiji na sajtu Vlade RS, u javnosti se podigla velika prašina. Diploma ministra Đokića tako je danas bila jedna od glavnih tema na zasjedanju Narodne skupštine RS, a umjesto da Đokić objasni zbog čega je lagao u zvaničnoj biografiji o svojoj diplomi, iz Ministarstva energetike i rudarstva RS u večernjim časovima na adresu našeg portala stigao je "demanti" u kojem je naša novinarka optužena da je "iznijela neprovjerene informacije i insinuacije koje predstavljaju jeftin pokušaj podmetanja neistine, diskreditovanja ministra i nastavak političke klevete u već viđenom maniru".

Svježe prepravljena biografija ministra Đokića na sajtu Vlade RS

Ovakve optužbe od strane Ministarstva, "Direkt" ocjenjuje kao nedopustiv pokušaj diskreditacije našeg medija i gušenje slobode govora, posebno ako se uzme u obzir da je naš portal u tekstu o Đokiću baratao isključivo činjenicama. No, krenimo redom.

"Ministarstvo energetike i rudarstva je pružilo mogućnost uvida u diplome ministra Đokića koje predstavljaju javne isprave i validan dokaz o visokoj stručnoj spremi. S obzirom da je na portalu 'Direkt' objavljen tekst koji osporava validnost diploma, a da prethodno nije ni iskorištena mogućnost uvida u originalna dokumenta, s pravom možemo zaključiti da su narušeni osnovni postulati novinarstva o provjeri tačnosti informacija, kao i da je sam tekst napisan sa jasnim ciljem da se malicioznim insinuacijama javno ospori validnost legalno stečenih dokumenata i naruši ugled ministra. Podsjećamo, prethodno nije ni iskorištena mogućnost uvida u originalna dokumenta koja dokazuju stručnu spremu ministra, kao ni mogućnost provjere tačnosti podataka na samom Univerzitetu 'Megatrend' u Beogradu, što jasno pokazuje da cilj portala 'Direkt' nije istinitost i tačnost informacija, već rušenje kredibiliteta i udar na ličnost ministra Đokića", navodi se u "demantiju" koje je Ministarstvo uputilo svim medijima.

Ovakve optužbe u potpunosti odbacujemo, jer je naš portal u svom tekstu citirao podatke o diplomi ministra Đokića koje smo dobili u zvaničnom odgovoru iz Ministarstva energetike i rudastva RS. Takođe, u tekstu ne postoje "maliciozne insinuacije kojima smo pokušali da osporimo validnost minstrove diplome", za šta smo optuženi, već postoji citat iz istraživačkog teksta medija "Dojče vele" u kojem stoji kada je i na koji način osnovan „Megatrend International Expert Consortium Limited“ na kojem je Đokić, prema zvaničnim navodima Ministarstva, završio fakultet. Navedeni tekst "Dojče velea", medija koji je kredibilan i ozbiljan, linkovan je u našem tekstu, pa su čitaoci u svakom momentu mogli da ga otvore i pročitaju cijeli njegov sadržaj koji se bavio "Megatrendom" i da sami zaključe šta je istina, a šta ne.

Takođe, nismo smatrali neophodnim da ministrovu diplomu tražimo na uvid, jer se podrazumijeva da Ministarstvo u svom zvaničnom odgovoru ne smije dati netačne podatke. No, ispostavilo se da to nije tačno, jer je Ministarstvo baš u ovom "demantiju" plasiralo neistinu kao istinu.

"U zvaničnoj biografiji koja je objavljena na portalu Vlade Republike Srpske piše da je ministar Đokić stekao zvanje diplomiranog ekonomiste, što potvrđuju diplome kojima raspolažemo", tvrdi Ministarstvo u demantiju.

No, ne samo da je na sajtu Vlade RS, u zvaničnoj biografiji ministra Đokića, stajalo da je završio Ekonomski fakultet u Beogradu (taj skrinšot smo napravili prije dva dana i objavili u članku o ministrovoj diplomi), nego je Ministarstvo u toku današnjeg dana prepravilo ovaj podatak i sada zaista stoji da je "ministar Đokić stekao zvanje diplomiranog ekonomiste" (pogledati naslovnu fotografiju). Dakle, umjesto da pozove na odgovornost ministra Đokića zbog laganja u svojoj zvaničnoj biografiji, Ministarstvo je odlučilo da i ono obmane javnost tako što će prepraviti podatke koji su sve vrijeme stajali na zvaničnom sajtu Vlade RS.

Skrinšot sa sajta Vlade RS napravljen 03. 03. 2019. godine

Osim toga, u ekspozeu premijera Viškovića, koji je u posjedu našeg portala, takođe stoji da je Đokić završio Ekonomski fakultet u Beogradu, a to se, srećom, ne može naknadno prepraviti.

Jedina validna zamjerka koju je Ministarstvo uputilo portalu "Direkt" jeste da nismo stavili tačne podatke o broju ministrovih mandata. Naime, napisali smo da je ovo njegov treći, umjesto drugi mandat, kao ministra energetike i rudarstva. Zbog ove nenamjerne greške upućujemo izvinjenje javnosti.

Ministarstvo je svoj "demanti" završilo zaključkom da "svjesno i namjerno blaćenje ugleda i časti bez provjere informacija i uvida u originalna dokumenta je nedopustivo i zaslužuje svaku osudu!".

Naš portal najoštrije osuđuje neargumentovane pokušaje diskreditacije našeg medija, kao i činjenicu da se, u namjeri da nas optuži za iznošenje laži, samo Ministarstvo koristilo lažima. Nedopustivo je da se sloboda medija guši na ovaj način i tražimo da Ministarstvo energetike i rudarstva RS sankcioniše u skladu sa zakonom ministra Petra Đokića zbog laganja u biografiji, te odgovorne osobe koje stoje iza ovog "demantija" i prepravki ministrove biografije na zvaničnom sajtu Vlade RS.

Close