Nevesinjska povelja podelila javnost

Nevesinjska povelja podelila javnost

Odluka SO Nevesinje da najveće priznanje opštine ove godine uruči Iliji Tamindžiji, poslaniku i direktoru, izazvala je pravu buru koja se sa društvenih mreža prelila u stvarni život.

nevesinje-znak

Znak (foto: Direkt)

Obrazlažući odluku, predsednik SO Nevesinje je rekao da je Tamindžija svojim angažmanom na infrastrukturnim projakatima, prvenstveno na lokalnoj vodovodnoj mreži i izgradnji HE Dabar, doprineo sveukupnom privrednom razvoju Nevesinja.

Inicijativa odbornika SDS-a da se SO Nevesinje ogradi od Tamindžijinih diskusija u Narodnoj skupštini RS ocenivši ih kao štetne po ugled opštine, većina je odbacila. Načelnik Avdalović okarakterisao je to kao stvar ukusa, a o njemu, opšte je mesto, ne vredi raspravljati.

Ko izgubi dobitak...

I dok se, tvrde odbornici skupštinske većine koji su ga predložili za opštinsku povelju, na tom mestu istakao, na drugom, radnom, je podbacio.

Naime, HET, čiji je Tamindžija izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove beleži rekord u ostvarenom gubitku u poslovanju, a proizvodnja ove hidroelektrane je na minimumu.

Prema finansijskom izveštaju za treći kvartal, poslovni prihodi HET-a su skoro prepolovljeni u odnosu na isti period lane.

Popularna grupa TNT je imala parolu: "Ko izgubi dobitak, dobije gubitak". Poput nje, menadžerski tim HET-a čija je perjanica i Tamindžija, je uspeo da umesto 3,3 miliona dobitka u prošloj, dobije 11,6 miliona gubitka u ovoj godini.

Odluka odbornika je izazvala revolt među građanima i pitanje: Da li Tamindžijin doprinos razvoju opštine može da prevagne nad činjenicom da je izbegao obavezu tokom rata?

Jasno je da Tamindžija nije za razvoj pomenutih projekata koristio sopstvena sredstva. On je iskoristio (da li i zloupotrebio?) javni novac i partijski, privredni i politički uticaj za njihovu realizaciju.
Nevesinjci tvrde i da ne okleva da se meša u sve tokove u ovoj lokalnoj zajednici – od finansijskih do kadrovskih.

Otuda je razumljiva spremnost odbornika da se dodvore ovako važnom šrafu političkog establišmenta istočne Hercegovine od koga im zavisi pozicija, a možda i egzistencija jer je sve nazdravije biti u nemilosti.

Bojkot boraca

Ali je razumljivo i nezadovoljstvo običnih ljudi, pogotovo boračke populacije i porodica poginulih koji Dan opštine izjednačavaju sa Mitrovdanom i bitkama koje su rezultirale velikim žrtvama. Stoga priznanje Tamindžiji doživljavaju kao posipanje soli na sopstvene rane.

Boračka organizacija Nevesinja se tek danas oglasila po ovom pitanju žaleći zbog pokušaja da se "unese razdor u Boračku organizaciju". Zbog zauzetosti nisu prisustvovali na sinoć održanom sastanku regionalnog odbora BORS-a Istočne Hercegovine. Kažu da je izostanak opravdan zbog priprema na obeležavanju Mitrovdana i da podržavaju iznete stavove koji su podržali svi opštinski odbori regije i pozivaju na mir i dostojanstvo.

Regionalni odbor BORS-a je sinoć, nakon sastanka u Bileći izdao saopštenje u kojem su naglasili da je odluka o dodeli Povelje opštine Iliji Tamindžiji, iako donesena od legitimno izabranih predstavnika naroda, izazvala veliko nezadovoljstvo. Istakli su da neće pristati na bilo kakvu političku zloupotrebu boraca i naglasili da će sami predložiti za odlikovanje onoga ko doprinese da se u Hercegovini ostaje umesto što je svaki dan sve manje stanovnika.

Oglasilo se i nevesinjsko udruženje dece poginulih boraca "Nasljeđe" koje je upozorilo pojedince i političke subjekte da ne pominju porodice i decu poginulih boraca i da delima, a ne pričom, pokažu brigu za ovu populaciju. U suprotnom, zapretili su, reagovaće na svaku zloupotrebu.

Osim samog Tamindžije koji je rekao da za predlog da mu se dodeli priznanje nije ni znao dok nije stigao do Kolegijuma, zagovornici ove inicijative se nisu oglašavali.

Ali su društvene mreže bile preplavljene negativnim komentarima odluke nevesinjskih odbornika.

Sutra će delegacija Gradske boračke organizacija Trebinje, zbog odluke da povelja bude dodeljena Tamindžiji, svoje prisustvo ograničiti pa polaganje cveća i parastos poginulim borcima. Njihov primer će slediti i ostale delegacije iz regije.

U samom Nevesinju se sa zebnjom dočekuje sutrašnja svečanost. Napetost je prisutna, a nevesela svakodnevica i obični, životni problemi ustuknuli su pred ovom temom.

Ipak, kako reče jedan naš sagovornik, biće to bura u čaši vode. Tamindžija će dobiti svoje priznanje, a pažnju ljudi će za koji dan zaokupiti neka nova tema.

Close