Ništa od dogovora uprave i sindikata ERS-a - protesti najavljeni za 12. decembar

Ništa od dogovora uprave i sindikata ERS-a – protesti najavljeni za 12. decembar

Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), nije uspio da umiri sindikat koji, i nakon zajedničkog sastanka, ne odustaje od svojih zahtjeva i organizovanja protesta.

Sindikat ERS

“Naša odluka je da jedinstvo sindikata radnika ERS-a niko ne može narušiti  i zadatak nam je očuvanje jedinstvenog kolektivnog ugovora Elektroprivrede Republike Srpske”, rekla je novinarima Koraljka Kovačević Markov, predsjednica Odbora sindikata ERS-a, nakon vanredne sjednice Odbora sindikata radnika ERS-a koju su danas organizovali, kako kaže, jer nisu zadovoljani razgovorom sa predstavnikom poslodavca.

Koraljka Kovačević Markov, predsjednica Odbora sindikata ERS-a (Foto:Direkt)

Uz to, sindikat ima zahtjev da bude povučen jednostrani otkaz kolektivnog ugovora i da bude povećana cijene rada.

“Nećemo dozvoliti potpisivanje i cjepkanje 11 kolektivnih ugovora na 11 preduzeća, jer smatramo da na taj način oni samo pokušavaju da što prije i na najbezbolniji način izrazdvajaju preduzeća,  a samim tim i da dio tih preduzeća krene putem privatizacije”, rekao je Željko Tepavčević, predsjednik sindikata RiTE Gacko.

On dodaje da je njih 11 stalo ispred 9.000 radnika i da nema odustajanja.

Željko Tepavčević, predsjednik sindikata RiTE Gacko (Foto: Direkt)

“Vjerujemo u institucije Republike Srpske da će da shvate apsurdnost situacije u koju nas je doveo generalni direktor ERS-a, nesmotreno potpisujući jednostrano otkaz kolektivnih ugovora. Mi smo se obratili Vladi Republike Srpske i predsjedniku Srpske, nadamo se da će i oni ovaj put izraziti svoju socijalnu osjetljivost i da će pomoći da se riješe problemi radnika ERS-a koji su nas neočekivano zadesili”, poručio je Tepavčević.

Protest najavljen za 12.12.

Kako je novinarima rekla predsjednica Odbora sindikata ERS-a proteste će organizovati u Trebinju 12.12. sa početkom u pet do 12 časova.

“U protestima će učestvovati sve sindikalne organizacije preduzeća iz sastava Mješovitog holdinga ERS-a”, istakla je Koraljka Kovačević Markov i dodala da ovo nije nikakva politička priča, već da se isključivo radi o pravima radnika, očuvanju Elektroprivrede Republike Srpske, jedinstvenog kolektivnog ugovora i poboljšanju materijalnog statusa zaposlenih.

Ona pojašnjava da iako se bore za materijalni status radnika i njihovih porodica ipak cijena rada sada nije prioritet.

“Osnovni zadatak sindikata sada jeste jedinstveni kolektivni ugovor i jedinstvo sindikata u tom dijelu. Kolektivni ugovor je sveto pismo za svaki sindikat. Mi smo ponosni, kao sindikat radnika ERS-a, što imamo kolektivni ugovor i da je sreće bio bi potpisan i opšti kolektivni ugovor. Bilo bi nam drago da u svim sektorima bude potpisan kolektivni ugovor, jer je to neki minimum prava koji poslodavac garantuje svojim radnicima”, zaključila je Koraljka Kovačević Markov.

Na protestima 12. decembra, prema riječima Željka Tepavčevića, biće dio radnika, a poslije toga će radikalizovati  proteste, a od svojih zahtjeva neće odustati.

On dodaje da nije njihov problem višak radnika.

“Njihove priče da ima viška radnika u ERS mi im poručujemo da nije naš problem. Vi ste zapošljavali i sada taj problem gurate nama, “ istakao je Tepavčević.

Na pitanje kolika je prosječna plata u sistemu ERS Tepavčevič je rekao "prosječna plata montera koji radi u Elektro Hercegovini je 1.102 KM, a nije hiljadu evra, kao što je izjavio generalni direktor neku veče".

"Možda i hiljadu i dvije hiljade evra nekome daju u Elektroprivredi, ali radnicima koji drže sistem Elektroprivrede, nebitno da li su to proizvodna ili distributivna preduzeća, te su plate nešto malo iznad prosjeka republike", zaključio je Tepavčević.

Close