Novo zapošljavanje u RiTE Gacko donelo probleme vlasnicima privatnih preduzeća

Novo zapošljavanje u RiTE Gacko donelo probleme vlasnicima privatnih preduzeća

Rudnik i Termoelektrana Gacko od danas ima značajno pojačanje. Posebno je to dobra vest za nove radnike koji su privatnu firmu zamenili javnim preduzećem i to u energetskom sektoru koji je sinonim za solidna primanja. Glavobolju imaju jedino vlasnici prvatnih preduzeća u Gacku koji narednih dana moraju da premoste upražnjene pozicije.

gacko-rite

Najbolji poslodavac za većinu Gačana- RiTE Gacko

Jedno od njih je i “Termograding” čijih je 12 radnika prešlo u RiTE Gacko.

Naravno da se to veoma negativno odražava na radni proces u našoj firmi. Svi radnici su sa višegodišnjim radnim iskustvom i nije lako brzo naći alternativno rešenje. Međutim, na neki način ga moramo tražiti”, rekli su nam u ovom preduzeću.

I u firmi “Staršped invest” su nam potvrdili da su tri radnika najavila odlazak.

Sigurno je za sve ovo vreme 40-50 radnika odavde prešlo u RiTE Gacko. Momci idu na bolje i to je normalno. Ja mogu samo da im poželim sreću. Što se nas tiče, svakako da u prvom momentu budemo u problemu jer oni odu iznenada, ne ispoštuje se otkazni rok. Tako je bilo i ovog puta. Sa druge strane, nama treba vreme da nađemo nove radnike, da se oni obuče za rad, postoji neka procedura i kad je bezbednost na radu u pitanju”, objašnjava za “Direkt” Miodrag Koprivica, direktor “Staršped investa”.

Ovo preduzeće je u potrazi za KV i VKV bravarima i putem oglasa na Radio- Gacku. Prijavljenih ima pa Koprivica dugoročno ne očekuje probleme.

Nevesinje gleda u Mostar, Bileća i Trebinje u Dubrovnik, a ljudi u Gacku u Rudnik i Termoelektranu”, komentariše on kretanje radne snage na području Hercegovine.

Još neki privatnici su preko noći ostali bez zaposlenih. Komentarišu da je sve teže držati korak za RiTE jer ne igra ulogu samo plata već i očekivanja na poslu.

“Taman obučimo radnika, a on se zaposli u RiTE. i tako u krug. Ovo je ko zna koji put”, obeshrabreno komentariše jedan od njih čiji je radnik u ponedeljak najavio odlazak.

“I ne ide se samo zbog plate. Do sada su uglavnom zapošljavani preko stranke i oni znaju da će naći način da za nekoliko meseci traže promenu i iz proizvodnje pređu na neko lakše radno mesto. Da li će tako biti i ovaj put, ne znam, ali znam da ova situacija meni veoma otežava rad. Najbolje da svi zatvorimo i pređemo na RiTE”, revoltirano zaključuje.

Da će primanja u RiTE Gacko biti najavio je Maksim Skoko, v.d. direktora ovog preduzeća krajem novembra prošle godine kada je istakao da radnika fali u proizvodnji i da se pitanje “kadrovskih resursa prioritetno rešava”.

Iz RiTE Gacko su nam obećali da će nam do sutra dostaviti odgovore na pitanja koliko je novih radnika počelo sa radom i koliko će njih biti u proizvodnji.

Close