NSRS: Đokić bez odgovora zašto je lagao u biografiji

NSRS: Đokić bez odgovora zašto je lagao u biografiji

„Niste u pravu. Ja sam prvi čin svog formalnog obrazovanja završio prije 28 godina, a drugi prije 18 godina i sve u Beogradu, tamo gdje sam i pisao, samo što vi ne čitate to što piše, već kako vi to želite“, rekao je danas ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić kada se u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) povela rasprava o tome koji je fakultet završio.

Petar Đokić (FOTO: Klix)

U NSRS raspravljalo se i o tome zašto je ministar Đokić u svojoj biografiji naveo kako je završio Ekonomski fakultet u Beogradu, iako je, kako smo objavili juče, diplomirao na "Megatrendu". 

Đokić u kratkom obraćanju nije pojasnio zašto je obmanjivao javnost, ali je naglasio da u svemu vidi „udruženu namjeru" narodnog poslanika Nebojše Vukanovića i, kako je kazao, bratije iz Sarajeva da diskredituju njega, Vladu RS i političku partiju iz koje dolazi.

„Ovu polemiku ću sada s vama završiti, a vi možete beskrajno, na svakoj sjednici o tome raspravljati ako vam dopusti predsjedavajući. Sve što vam je sumnjivo možete da tražite od zvaničnih institucija RS i ja sam spreman da dokumentaciju koju imam dam na uvid, a na svakom fakultetu postoje dosijei u kojima se može vidjeti da li je ili nije, kada i na koji način neko stekao koju vrstu obrazovanja“, kazao je na kraju svog obraćanja pred narodnim poslanicima ministar Petar Đokić.

Trivić: Lažno predstavljanje je krivično djelo

Narodna poslanica Jelena Trivić podsjetila je na činjenicu da na sajtu Vlade stoji lažna informacija kao i da se ministar Đokić u ekspozeu lažno predstavio, navodeći da je završio Ekonomski fakultet u Beogradu. Zbog toga je od predsjednika Vlade RS Radovana Viškovića zatražila da se izjasni povodom slučaja lažnog predstavljanja ministra Đokića.

"Mene ne zanima koja je to institucija na kojoj je ministar Đokić diplomirao, već je bitno da se ne zove onako kako stoji na zvaničnom sajtu Vlade RS i onako kako smo u biografijama ministara dobili u ekspozeu. Mi smo dobili zvanično da je ministar Đokć završio Ekonomski fakultet u Beogradu. Ja moram da kažem – jedan je jedini Ekonomski fakultet u Beogradu, jedan je jedini u Banjaluci, svi drugi imaju druge nazive. Vi ste se predstavili da ste završili Ekonomski fakultet u Beogradu, a niste završili taj fakultet i to je činjenica. Lažno predstavljanje je krivično djelo", naglasila je Trivić.

Da Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva i lider Socijalističke partijeRS, nikada nije završio Ekonomski fakultet u Beogradu, kako to navodi u zvaničnoj biografiji, u januaru je objavio portal “Inforadar”.

Close