Pale: Iz škole pravo na cestu

Pale: Iz škole pravo na cestu

Roditelji učenika Osnovne škole „Pale“ u Palama već nekoliko godina vode brigu o tome da li će njihova djeca bezbjedno stići kući. Naime, glavni ulaz  u školu, koji je decenijama propisno služio, više nije u funkciji. Ispred kapije postavljen je znak zabrane parkiranja, dok djeca izlivenom stazom izlaze pravo na magistralni put. Parking koji postoji u dvorištu škole rezervisan je samo za odabrane - za zaposlenike te ustanove.

Piše: Nikola Vuksanović

Tokom dana, u periodu završetka nastave, nagomilani automobili roditelja ometaju saobraćaj na toj dionici magistralnog puta. Stanje je najalarmantnije u periodu od 12 do 13 i  od 16 do 17 časova. Nervozni vozači trube, dok roditelji odmahuju rukom.

Roditelji zabrinuti za bezbjednost djece

„Drugog prilaza nema, ja sam nekako morao dolaziti po dijete. Parkiram tu pored ceste na autobuskom stajalištu i čekam. Nadam se da će se nešto promijeniti do početka nove školske godine“, rekao je jedan od roditelja koji je želio ostati anoniman.

„Svakog dana sam dolazila pješke po dijete. Sin me sačeka na glavnom ulazu i ja dođem po njega. Ni u ludilu ne bih dozvolila da mi dijete izlazi direktno na cestu, gdje nema ni pješačkog prelaza, ni semafora“, kazala nam je zabrinuta majka.

Pritužbe vozača su postale svakodnevica na tom dijelu puta. U blizini škole se nalazi podvožnjak, koji je nekoliko puta bio renoviran, ali nažalost odavno nije u upotrebi, zbog toga što građani nisu poštovali propise i podvožnjak su koristili za sve osim za ono za šta je namijenjen.

Iz Policijske uprave Istočnog Sarajeva kažu da na ovoj dionici nije zabilježena nijedna saobraćajna nesreća, te podsjećaju da je parkiranje na autobuskom stajalištu zabranjeno.

“Policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo će u narednom periodu preuzimati sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti, u cilju bezbjednosti djece i ostalih učesnika u saobraćaju, a u skladu sa Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH”, naveli su u policiji.

Iako roditelji nepropisno parkiraju na autobuskom stajalištu, jer drugog izbora nemaju, policija ima razumijevanja, kažu nam policajci u neformalnom razgovoru. Odgovornost, kažu, treba da snose institucije, a ne roditelji koji samo dolaze po svoju djecu.

Brzi put će riješiti problem

Iz Gradske uprave Istočnog Sarajeva potvrdili su “Direktu” da nikakve pritužbe još uvijek nisu stigle na njihovu adresu, ali da bi problem trebalo da riješi opština Pale.

Srđan Šekara, savjetnik načelnika Opštine Pale, rekao nam je da bi problem trebalo da bude riješen izgradnjom brzog puta.

„Ukoliko se izgradi brzi put o kom se trenutno govori, problem će biti riješen, jer magistralnog puta više neće biti. Na pomenutim zelenim površinama u planu je izgradnja parkinga, parka, ali i sportsko-rekreativnog centra za djecu, kakav ova opština još uvijek nema. Opština Pale, ne snosi odgovornost za spornu stazu“, rekao je Šekara.

Aleksandar Rajić, direktor Osnovne škole “Pale” svjestan je problema, a njegovo rješavanje očekuje tek krajem sljedeće godine, za kada je najavljena izgradnja brzog puta. Škola, kazao je, nema novca da sama finansira izgradnju novog parkinga.

“Staza nije bezbjedna za djecu, a još manje za normalno odvijanje saobraćaja. Koliko sam upućen, planirana je izgradnja brzog puta, ali i sportsko-rekreativnog centra, koji će svakako imati i parking. Planiran je na mjestu gdje se trenutno nalaze kiosci, ali i u Ulici Branka Ćopića. Odgovornost treba da snose oni koji su zaduženi za infrastrukturu i urbanizam grada Istočnog Sarajeva”, rekao je Rajić.

Inače, za razliku od Osnovne škole „Pale“, Osnovna škola „Srbija“ problem bezbjednosti u saobraćaju i parkinga riješila je poprilično davno. Na cesti su postavljeni ležeći stabilizatori, ali je takođe i parking ispred škole u funkciji. Međutim, kako saznajemo iz razgovora sa čelnicima Opštine Pale taj parking je u vlasništvu kompleksa zgrada, koje se nalaze u neposrednoj blizini. Ležeći policajci su postavljeni čak i ispred Srednjoškolskog centra „Pale”, dok će osnovci iz OŠ “Pale” na bolju bezbjednost sačekati još namjanje godinu dana. Do tada, jedina zaštita im može biti pažnja.

Close