Pepeo u Gacku više nije vest

Pepeo u Gacku više nije vest

Očigledno je da u RiTE Gacko nemaju rešenje za tone pepela koje emituju u vazduh. Situacija je takva da ili će da radi ovako, ili nikako. Jedino još vetar pomaže da Gačani doslovno ne jedu pepeo ili, kako su stručnjaci iz preduzeća obrazložili, pesak, pošto se radi o silikatnim primesama u uglju čiji je udeo i do 30%.

Tako smo došli do tačke u kojoj, da bi TE radila, u vazduh mora da se ispušta na hiljade tona pepela.

Menadžment preduzeća obrazlaže da zagađenje i nije strašno jer se bez njega danas i ne može živeti.

"Možda samo na nekom ostrvu", rekao je za skupštinskom govornicom Saša Nikolić, rukovodilac RJ Termoelektrana i odbornik SNSD-a.

"Vetar nosi pepeo i on ne ostaje u Gacku", poentirao je načelnik opštine Ognjen Milinković tvrdeći da u samom Gacku i nema nekog zagađenja.

Prazno polje u budžetu za zaštitu životne sredine

Ono što stanovnici mogu da vide je stub pepela koji se nedeljama diže iz dimnjaka termoelektrane. A onda ga vetar uzima pod svoje i nosi na jug ili sever. Po gradu padne samo kad se vetar umori, kao pre dva dana, kada su ga spirali sa auta. Tada postanu svesni koliko ga zaista odlazi u vazduh.

Trenutna situacija je obesmisilila svaku priču o ekologiji i očuvanju sredine. Možda je baš zbog toga u Budžetu opštine za tu stavku ostavljeno prazno polje.

Ispostavilo se da je jedini spas za stanovništvo baš vetar. Poruka stručnjaka sa RiTE je: Budite srećni što radi, makar i pepeo gutali.

A kako stoje stvari, pepela faliti neće. Ni Gacku, ali ni Hercegovini.

Close