Petrović: Ne prodajemo ERS, procjena imovine je redovna procedura

Petrović: Ne prodajemo ERS, procjena imovine je redovna procedura

„Zlurade su informacije ili poluinformacije da mi vršimo procjenu imovine radi ko zna kakvih radnji, to je redovna procedura koju zahtijevaju računovodstvene norme. Naravno da nema ništa od prodaje Elektroprivrede“, rekao je danas za „Direkt“ Luka Petrović, generalni direktor ERS-a RS, kao odgovor na pisanja portala Capital.ba da je ovo preduzeće zatražilo procjenu cjelokupne imovine.

luka petrovic

Luka Petrović (Foto: Direkt)

Petrović je za naš portal rekao da procjenu pokreću u posljednjem trenutku, budući da je posljednja procjena vršena krajem 2015. godine.

„Procjenitelj se može ugovoriti na proljeće 2021. godine i izvršiti procjenu za ovaj petogodišnji period. Inače, svake godine se vrši procjena imovine takozvanim testom impariteta i vrijednost tog posla košta za cijelu Elektroprivredu 6.000 maraka. Vrijednost procjene cjelokupne imovine, koja se radi u periodu od tri do pet godina, košta pola miliona, milion, dva. Hoće li neko ponuditi 50 ili 100 hiljada, mi se radujemo, postupak je otvoren. Šta će se desiti na tenderu, da li će se zaključiti za mnogo manje novca, zavisi od ponuđača, nas raduje ako to bude mnogo jeftinije“, kazao je Petrović.

Na pitanje zbog čega za procjenu nisu koristili pojedinačne procjene koje svako od njihovih zavisnih preduzeća radi svake godine, Petrović odgovara da je ovo jednostavnija metoda.

„Taj test imaprireta košta vrlo jeftino, isprati se nekoliko parametara. A kad se vrši procjena cjelokupne imovine nakon pet godina, zbog amortizacije, zbog novih investicija, zbog troškova održavanja, eventualno plata, šta je to sve uticalo na sistem, da li su se stvorili novi objekti, da li su se neki ugasili, e zato se vrši procjena cjelokupne imovine. Tako će se dobiti nove vrijednosti imovine,a samim tim i amortizacione stope i sredstva koja će biti neophodno ostaviti u planovima poslovanja za amortizaciju, tako da je to jedna ekonomska norma“, ustvrdio je Petrović.

Close