Počeli pripremni radovi na izgradnji nove bolnice - “radove” prati i policija

Počeli pripremni radovi na izgradnji nove bolnice – “radove” prati i policija

Pripremni radovi na izgradnji nove bolnice u Trebinju počeli su jutros. Radnici i mehanizacija “Herc gradnje”, firme izvođača, su na terenu, a na mjestu radova od jutros je i jedan policijski automobil i službenici. 

 

Direktor trebinjske Bolnice Nedeljko Lambeta prethodno je izjavio za Srnu da su prikupljene sve neophodne dozvole, pa nema prepreka da pripremni radovi budu započeti.

U “Pokretu za restituciju” ne misle tako. Član ovog pokreta Srbo Škero juče je iz protesta automobilom blokirao prilaz na zemljište, kako izvođač ne bi mogao da krene sa radovima. U tome ga je podržala nekolicina onih koji ne pristaju na to da bolnica bude izgrađena baš na odabranoj lokaciji. Oni se već duže vrijeme bore protiv izgradnje bolnice na poljoprivrednom zemljištu, koje je, kako tvrde, ranije oduzeto od njihovih predaka. 

Radovi nisu počeli juče, ali zato jesu danas. 

Pokret za restituciju danas je zatražio i od Ustavnog suda BiH da donese privremenu obustavu radova dok ovaj sud ne donese konačnu odluku po pitanju apelacije, koju su iz Pokreta za restituciju uputili u oktobru 2022. godine. Time su ukazali, kako je naveo Škreo, da je zemljište mimo zakona sa države prebačeno na Republiku Srpsku.

"Mi samo tražimo poštovanje zakona", kaže Škero

Budući da su se u javnosti pojavile informacije da će biti izdvojen novac kako bi zemljište bilo plaćeno, Škero pojašnjava da to u ovom trenutku nije moguće, jer mještani koji se bune nisu vlasnici zemlje.

"Ne postoji zakon po kome bi oni nama išta mogli isplatiti, zato tražimo zakon o restituciji", ističe Škero i ponovo poziva premijera Radovana Viškovića na razgovor kako bi ovaj zakon što prije bio usvojen ovaj.

Mještani ponavljaju da je bolnica samo paravan iza koga se krije izgradnja i drugih objekata na ovom području.

Podsjećamo, za izgradnju nove bolnice u Trebinju Vlada Republike Srpske planira da izdvoji 128 miliona maraka.

Close