Pomešane poruke vlasti

Pomešane poruke vlasti

Da li Dodik govori istinu kada kaže da Drašković laže ili Drašković govori istinu kada tvrdi da je vlast ispraznila sve fondove? Da li ERS može da planira investicije od 300 miliona maraka, a da od radnika traži da zbog nedostatka para i krize besplatno čiste kotao termoelektrane?

Aleksandar Vučić u poseti Trebinju (FOTO: Direkt arhiva)

Predstavnici vlasti nastoje da u javnosti ostave utisak da drže sve pod kontrolom. No, poruke iz stvarnog sveta pokazuju ozbiljne pukotine na ružičastoj slici koju kreiraju u medijima.

I ne radi se samo o izjavi Aleksandra Vučića iz koje se moglo zaključiti da RS oskudeva u stetoskopima, a da neće u respiratorima, kao i da ćemo brašna i kvasca, hleba dakle, imati samo zahvaljujući pomoći iz Srbije.

Radi se o porukama koje stižu iz Trebinja.

Sa jedne strane, Rodoljub Drašković je u javnost plasirao sliku o rastrošnoj vlasti koja je ispraznila fondove i na koju ne možemo da se oslonimo u ovoj situaciji. Negira da ima dugovanje prema fondovima, tvrdi da mu je obećano nešto drugo i najavljuje tužbu protiv svih koji ga neopravdano povezuju sa dugovanjima. Spreman je, tvrdi, da pomogne ugroženima i da se odrekne celog miliona maraka.

Da li zbog Draškovićeve rukavice koja je bačena u lice ili ne, tek koji dan kasnije, Dodik dolazi u Trebinje, pohvaljuje aktivnosti Kriznog štaba i mere koje su preduzete kako bi se zasejale zaparložene površine.

Istovremeno ocenjuje Draškovićeve poruke kao "golu laž" i ističe da ovaj biznismen milione duguje RS. Mada je delovao ubedljivo, izjava prvog čoveka RS (iako ne formalno, Dodik to suštinski jeste), nameće nekoliko pitanja.

Zar država koja ima potraživanja od 15 miliona svoju snagu ne dokazuje baš tako što će naplatiti ta dugovanja?

Ako ih nije naplatila, da li je to zato što su dugovanja fiktivna?

Ili država nema snagu/mehanizme da od Draškovića naplati ovaj iznos?

Zašto član Predsedništva, sa tolikom formalnom i neformalnom snagom, istu ne upotrebi da država naplati dug? Ili da tu priču ne potežemo kao štap svaki put kad šargarepa zakaže? 

No, nije Dodik jedini koji je nekonzistentan u svojim porukama.

ERS najavljuje investicije od preko 300 miliona maraka iz vlastitih i kreditnih sredstava, stoji u planu za 2020. Imajući na umu da za remont termoelektrane prošle godine nisu mogli da dobiju kredit bez garancija Vlade, ovo više liči na spisak želja nego na realan plan.

Jer, prema rečima jednog od sagovornika iz finansijskog sektora ERS-a, trenutno nema prostora da se uplati 8 miliona maraka za doprinose za februar. Novac će, dabome, jednom uplatiti, ali samo kašnjenje ukazuje da je situacija daleko od idealne kakvom je predstavlja generalni direktor.

Menadžment najavljuje gradnju solarnih i vetroelektrana, dok se od radnika očekuje da besplatno rade na jednom od najprljavijih poslova - da čiste kotao termoelektrane. Do sada su za to angažovali radnike sa strane, ali je u ovoj situaciji, kako im je predočeno, preduzeće bez para za taj posao. Ako se kotao ne očisti termoelektrana će stati, svi će ostati bez plata, a njihova deca bez hleba. Zato je najvažnije da TE radi, pa makar radnici gutali pepeo.

Istovremeno, poslovođe i šefovi imaju instrukcije da animiraju radnike da dobrovoljno daju deo plate za Fond solidarnosti. Zaposleni bi rado da odbiju, ali im iznad glave visi pitanje šta će biti kasnije ukoliko upravi kažu ne.

Za sada taktiziraju, izdvajaju simbolične iznose, ali se oni na i najnižim rukovodećim pozicijama moraju pokazati, pa se odriču 10% plate. “Partijske perjanice" i trebaju tako jer, da nije stranke, oni i ne bi bili rukovodioci, komentarišu "obični" radnici.

Budući da su najveći teret štete od poplava podneli građani, čini se da je recept vlasti i šest godina kasnije nepromenjen.

"Neki ćemo da letimo helikopterom, a neki ćete da plaćate kerozin" deviza je koja je do sada dobijala izbore pa je, shodno tome, i ne treba menjati.

Close