Posljednji pokušaj za odbranu slobode

Posljednji pokušaj za odbranu slobode

Predstavnici slobodnih medija i civilnog društva zatražili su još jednom od poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) da ne podrže Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se kriminalizuje kleveta. Sa protesta, koji je počeo tačno sat vremena prije održavanja ove sjednice NSRS, poručeno je da je ovo posljednji pokušaj da utiču na narodne poslanike da odustanu od izmjena Krivičnog zakonika.

Okupljeni su pozvali Vladu RS da povuče ovaj zakon sa dnevnog reda.

Ovo je pitanje slobode svakog pojedinca u Republici Srpskoj, rekao je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka i urednik portala “Capital”.

On je podsjetio da je prije dvije decenije Republika Srpska bila ispred svih u regionu, jer je dekriminalizovala klevetu.

“Objavićemo imena svih narodnih poslanika koji glasaju za ovakav zakon, neka to stoji imenom i prezimenom. Svako od narodnih poslanika je pojedinačno odgovoran, a ne kao kolektivno tijelo”, rekao je Vukelić.

Dodao je da argument vlasti da ovakav zakon postoji u zemljama Evropske unije nije valjan.

“Namjerno iskrivljuju činjenice kada kažu da ovakav zakon postoji u EU. Da, postoji, ali u tim zemljama pravosuđe nije pod političkom kontrolom, u tim zemljama novinari ne idu u zatvor. Kada kažu smanjili smo kazne i izbacili smo uvredu, da, tačno, ali nije suština u kaznama, suština je u krivičnom progonu koji u ovoj zemlji može trajati i do pet godina”, kazao je Vukelić i dodao da bi usvajanje ovog zakona uticalo na slobodu govora ne samo novinara već i svakog pojedinca.

"Možete odgovarati zbog toga sto na Fejzbuku napišete da je direktor zaposlo svastiku, ili da je neki ministar sredio fakultet svojoj kćerki. Možete odgovarati i kada to kažete u kafani, možete se pet godina potucati po sudovima, mogu vam oduzeti pasoš, zaplijeniti imovinu ili možete čak biti prisiljeni da prodate auto da biste platili kaznu", istakao je Vukelić i dodao da je to zastrašujuće, jer to nije put kojim RS treba da ide.

Direktorka Transparensi internešnala Bosne i Hercegovine (TI BiH) Ivana Korajlić rekla je da kriminalizacija klevete neće samo uticati na rad medija, već će potpuno ugušiti slobodu govora svakog građanina Republike Srpske.

"Govorimo o odredbama koje će onemogućiti svakom građaninu da iznese svoje mišljenje i neke informacije koje mogu na nekoga uticati", istakla je Korajlić i podsjetila da su apeli prema vlasti bili upućivani mjesecima kako do usvajanja ovog zakona ne bi došlo.

Okupljeni građani, aktivisti i novinari prošetali su od Trga Krajine do Narodne skupštine Republike Srpske. Nosili su tranasparente na kojima je pisalo “Stop kriminalizaciji klevete”, “Mišljenje nije zločin”, a uzvikivali su i parolu “Ne damo istinu”.

Protestu su se pridružili i opozicioni poslanici u NSRS.

 

Close