Postizborne kombinacije – hoće li biti prijevremenih izbora u Trebinju?

Postizborne kombinacije – hoće li biti prijevremenih izbora u Trebinju?

Vijest da je Gradski odbor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) složan u namjeri da na čelo Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) dođe trebinjski gradonačelnik Luka Petrović brzo se proširila Srpskom. No, budući da je plasirana tako da se pogrešno može zaključiti da je Petrović već izabran na ovu funkciju, što je u praksi nemoguće jer GO ne odlučuje o takvim stvarima, postavlja se pitanje zašto je objavljena baš sada i baš na ovaj način?

Naši izvori tvrde da odgovor, možda, leži u nedavnim spekulacijama da je Milorad Dodik spreman da direktorskom pozicijom u ERS-u nagradi svog novog koalicionog partnera Dragana Čavića (NDP). Čavić je demantovao ove navode, tvrdeći da njegovoj stranci nije ponuđeno ni ovo, niti ministarsko mjesto.

“Što se mene tiče u Elektroprivredi treba smjeniti sve direktore osim direktora Elektorprenosa u Doboju”, rekao je tada Čavić.

Čaviću bi mogla pripasti dva mjesta izvršnih direktora u ERS-u.

Međutim, upućeni u prilike kažu da Petrović ne želi ništa da prepusti slučaju, te da je, stoga, ovakav potez GO SNSD-a u Trebinju način da  ojača svoju poziciju, jer je raspodjela funkcija nakon izbora još u fazi trgovine i sve je neizvijesno.

Kakav je stav trebinjskog gradonačelnika nismo uspjeli da saznamo, jer na naše pozive i poruke nije odgovarao.

Trebinjska opozicija smatra da bi direktorska fotelja Luki Petroviću donijela više uticaja i da bi imao više resursa na raspolaganju, pa vjeruju da je svaka opcija moguća. No, za neke preciznije ocjene, kažu, još je rano.

Saša Borjan, odbornik trebinjskog PDP-a, za „Direkt“ navodi da je očigledno kako je posrijedi postizborno grabljenje za funkcijama, pa GO SNSD-a Trebinje gleda da dobro pozicionira svoje stranačke prvake.

“Apsurdno je da Gradski odbor SNSD-a kandiduje Luku Petrovića za poziciju direktora ERS-a. Mišljenja smo da bi na tu poziciju trebalo imenovati kandidata prema njegovom znanju i stručnosti, a ne na prijedlog GO SNSD-a Trebinje. Upravo takvim načinom rukovođenja ERS je dovedena u izuzetno tešku finansijsku situaciju”, izjavio je Borjan.

Vidomir Begenišić iz SDS-a smatra da u svemu ima istine i da je moguće da Petrović bude novi direktor najvažnijeg javnog preduzeća.

“Ovo je jedan politički nonsens, da gradski odbor neke stranke predlaže kandidata za tako važnu funkciju. Ako to stvarno bude tako, mi ulazimo u nove izbore za gradonačelnika. Kada to bude zvanično, SDS će se već odrediti”, kazao je Begenišić za “Direkt”.

On smatra da bi i budući koalicioni partner SNSD-a Dragan Čavić mogao dobiti važno mjesto u ERS-u, ali ne vjeruje da će to biti mjesto direktora iako se o tome mnogo pričalo.

„Bile su to kuloarske priče, ali ja sam sumnjao u tu priču, jer mislim da se takvo mjesto ne daje takvim ljudima”, kazao je Begenišić.

Ode li Petrović sa mjesta gradonačelnika, Trebinje čekaju prijevremeni izbori za tu funkciju. Izvori “Direkta” kažu da bi najizgledniji za Petrovićevog nasljednika bio sadašnji zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić. U igri je i aktuelni predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak.

U opoziciji o kandidatima još uvijek ne razmišljaju.

Tamindžija u Vladu RS? 

Sudeći prema napisima u medijima, Milorad Dodik nedavno je najavio da bi neko iz Hercegovine trebao ući u novi sastav Vlade RS budući da je SNSD u ovom dijelu Srpske ostvario zapažen rezultat.

Izvori "Direkta" navode da bi to mogao biti Ilija Tamindžija. Međutim, Tamindžija za "Direkt" tvrdi da nema saznanja o tome kome će pripasti ministarske fotelje u narednoj raspodjeli funkcija.

"Ne bih ni volio da dobijem ministarsko mjesto. Nisam zainteresovan za to", kaže Tamindžija.

Što se tiče potencijalnog imenovanja Luke Petrovića na mjesto direktora ERS-a, Tamindžija smatra da bi to bio pun pogodak.

"Podržavam taj prijedlog. To bi bila prilika da neko stručan dođe na čelo ERS-a", smatra Tamindžija.

Narednih dana, kada postizborna trgovina bude završena, biće poznato ko će se izboriti za "prestižnu" funkciju direktora ERS-a, a kome će pripasti ministarska fotelja.

Close