Predizborna trka: Opština Bileća nezakonito dala gradnju puteva "Hercegovinaputevima"

Predizborna trka: Opština Bileća nezakonito dala gradnju puteva “Hercegovinaputevima”

Prethodnih dana predstavnici lokalne vlasti u Bileći otvorili su dugo čekane asfaltirane dionice puta u selima Meka Gruda, Preraca i Šobadine. Pred izbore je poželjno stvoriti sliku da se gradi i radi, a kako bi sve bilo gotovo što prije, koriste se i nezakonita sredstva. Tako je Opština Bileća posao izgradnje navedenih puteva dodijelila trebinjskim „Hercegovinaputevima“ prije nego što je istekao rok za predaju tenderskih ponuda.

Kilometar asfalta koji su "Hercegovinaputevi" uradili na Mekoj Grudi

Ovim tenderom, vrijednim 187.200 maraka sa PDV-om, osim u navedenim selima, predviđena je i izgradnja dionice puta u selu Mirilovići. Ponuđači su imali rok da dostave ponude do 22. avgusta, ali se ispostavilo da je tender raspisan samo formalno, jer je put na Mekoj Grudi svečano otvoren već 23. avgusta. Radove su dobili „Hercegovinaputevi“, a da se ne radi o nevjerovatnoj brzini njihovog izvođenja (za jedan dan), već o protivzakonitoj dodjeli tendera, potvrdio nam je i direktor ovog javnog preduzeća Miodrag Šćepanović.

- Radovi na Mekoj Grudi počeli su 21. avgusta – rekao je Šćepanović za „Direkt“.

Na naše pitanje kako je to moguće kad je krajnji rok za predaju ponuda bio dan kasnije, Šćepanović nije imao objašnjenje. Odgovor nismo dobili ni iz Opštine Bileća.

Igor Vukajlović, iz Udruženja građana „Tender“, kaže da je ovdje riječ o izigravanju Zakona o javnim nabavkama, jer niko ne može da bude uveden u posao dok se ne završi rok za predaju ponuda, kao i žalbeni rok. No, žalbeni rok u ovom poslu nije bio moguć, jer, kako „Direkt“ saznaje, „Hercegovinaputevi“ bili su jedini ponuđač u ovom poslu.

Igor Vukajlović

- Kad bi se neko žalio, mogao bi da poništi kompletan ugovor. Opština Bileća je morala čekati da prođu svi žalbeni rokovi, pa da potpiše ugovor sa ponuđačem i tek onda ga uvede u posao. Međutim, ako je bio jedan ponuđač, on se odriče prava na žalbu, ali s obzirom na to da su Hercegovinaputevi počeli da rade bez ugovora, to je svakako protivzakonito – pojašnjava Vukajlović za naš portal.

No, ovo nije jedini posao koji je Opština Bileća protivzakonito sklopila sa „Hercegovinaputevima“. Prema podacima sa Portala javnih nabavki, u junu ove godine, navedeno preduzeće dobilo je tender za izvođenje radova na sanaciji oštećenih asfaltnih saobraćajnica, vrijedan 85.580 maraka bez PDV-a. Sporno je to što je ugovor dobijen putem konkurentskog zahtjeva, umjesto otvorenog postupka kako je predviđeno Zakonom o javnim nabavkama za sve radove čija vrijednost iznosi preko 80.000 maraka bez PDV-a.

Istog dana Opština Bileća raspisala je i tender za izvođenje radova na asfaltiranju prilaznog puta novom groblju, vrijedan 19.838 maraka, a u septembru 2016. godine dala je "Hercegovinaputevima" dva tendera za „asfaltiranje određenih gradskih ulica“, te za asfaltiranje parkinga u ulici Cara Dušana. Kad se sve zbroji, ovo preduzeće u protekle dvije godine od Opštine Bileća dobilo je tendere vrijedne ukupno 393.431 marku.

Poslovni uspon i sumnjivi tenderi sa Gradom Trebinjem

Sudeći prema podacima sa Portala javnih nabavki, „Hercegovinaputevi“ doživjeli su poslovni uspon u posljednje dvije godine - kada su i počeli da dobijaju tendere. Osim od Opštine Bileća, tendere su dobijali isključivo od Elektroprivrede RS (ERS) i njenih zavisnih preduzeća, kao i od Grada Trebinja i trebinjskog „Vodovoda“.

Među njima, najviše javnog novca ovom preduzeću dao je Grad Trebinje – ukupno 835.775 maraka za osam tendera. Riječ je uglavnom o izgradnji puteva, krpljenju rupa na asfaltu i okolnom uređenju određenih zgrada. Sve tendere Grad Trebinje „Hercegovinaputevima“ dao je putem konkurentskog zahtjeva, čime je iskoristio zakonsku mogućnost da ograniči broj ponuđača za tražene poslove.

Međutim, zanimljivo je to da je čak tri tendera od Grada Trebinja ovo preduzeće dobilo putem pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja o nabavci. Jedan od njih vrijedan je 9.992 marke, a odnosi se na krpljenje udarnih rupa na jednoj putnoj dionici. Preostala dva odnose se na izgradnju lokalnog puta od Dražin dola do Grada Sunca, u vrijednosti od 579.141 maraka, i na dodatne radove na istoj dionici vrijedne 109.795 maraka.

Igor Vukajlović tvrdi da je ovdje riječ o netransparentnom postupku koji u pravilu znači korupciju.

- Kada se gradi put, nema logike da ide putem pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja o nabavci, jer ne vidim da je tu ikakva hitnost bila u pitanju. Čak i ta hitnost ne može biti vezana za ugovorni organ, već može da se odnosi na požare, poplave ili, recimo, klizišta koja se nisu mogla predvidjeti. Ovo je u pravilu korupcija, jer se takvi poslovi dogovaraju u četiri oka, bukvalno, to je dogovor dvije strane – tvrdi Vukajlović za „Direkt“.

Prema Portalu javnih nabavki, brojne tendere, njih 12, u posljednje dvije godine „Hercegovinaputevi“ dobili su od Hidroelektrana na Trebišnjici, za šta su inkasirali ukupno 590.457 maraka. U istom periodu, od trebinjskog „Vodovoda“ dobili su 11.115 maraka, od Rudnika i termoelektrane Gacko 6.608 maraka, a od ERS-a 2.815 maraka.

Close