Presuda (ni)je prepreka: Direktor SIPA-e (ne)može biti svako

Presuda (ni)je prepreka: Direktor SIPA-e (ne)može biti svako

U trci za prvog čoveka Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA i kandidati koji su počinili krivična dela. Ministar Dragan Mektić tvrdi da su bezbednosne provere u toku i da će ishod zavisiti od njihovog rezultata.

sipa-direktor-kandidati

Konkurs za izbor direktora Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA ulazi u svoju završnu fazu.

Mediji su preneli da je za mesto prvog čoveka agencije konkurisalo pet kandidata, od kojih je četiri ispunjavalo uslove.

Pored aktuelnog direktora Perice Stanića, tu je i Darko Ćulum, direktor Policije RS, javnosti poznat po kontroverznoj konferenciji za štampu nakon ubistva Davida Dragičevića. Potom, Goran Zubac, bivši direktor SIPA-e i Žarko Laketa, bivši načelnik PU Trebinje.

Objavljeno je da su kandidati prošli bezbednosne provere što je začudilo javnost budući da su najmanje dva kandidata osuđivana lica.

Naime, bivši direktor SIPA-e Goran Zubac je u martu 2015. osuđen za nesavestan rad u službi na godinu dana zatvora, uslovno na dve godine. I njegov kolega Žarko Laketa je u novembru 2001. osuđen na četiri meseca zatvora, uslovno na godinu dana, za zloupotrebu službenog položaja.

Od kanddata za direktora SIPA-e traženo je da dostave samo izvod iz kaznene evidencije. Ta evidencija je podložna promenama budući da je, na lični zahtev, ukoliko ste i počinili krivično delo, moguće brisanje iz nje. Za razliku od kaznene, postoji i operativna evidencija iz koje brisanja nema.

Sagovornici iz policijskih struktura tvrde da je u ovom slučaju napravljen presedan jer je tražen samo izvod iz kaznene evidencije.

Da biste se zaposlili u prvatnoj agenciji za osiguranje lica i imovine, kao što su “Alfa” ili “Sektor” sekjuriti, morate da dostavite izvod iz obe evidencije. Čak ni lovačku pušku ne možete kupiti ukoliko ne dostavite izvod iz kaznene i operativne evidencije”, tvrde oni i dodaju da je ovakav pristup išao na ruku Zubcu i Laketi budući da je obojici, na sopstveni zahtev, iz krivične evidencije brisan trag da su tokom karijere počinili krivična dela.

Ministar bezbednosti Dragan Mektić, pak ističe da su bezbednosne provere u toku.

"Kandidati su dostavili izvode iz kaznene evidencije. Međutim, izvod iz operativne evdencije može da traži samo nadležni organ po službenoj dužnosti. U ovom slučaju to je Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH. Zubac i Laketa su, na lični zahtev, brisani iz kaznene evidencije, ali šta će biti u operativnoj, to ćemo tek da vdimo. Ono što mogu da kažem je da su bezbednosne provere u toku. Ne mogu da prejudiciram ishod, ali će od njega zavisiti i stav komisije koja će formirati rang listu na osnovu koje će se izabrati direktor SIPA-e", rekao je ministar Mektić.

Presuda za zloupotrebu službenog položaja do sada nije škodila Žarku Laketi koji je i nakon nje bio pomoćnik direktora Granične policije BiH, a potom i načelnik PU Trebinje.

Da li će pomenute presude Zubca i Laketu osujetiti u trci za mesto prvog čoveka SIPA-e ostaje da se vidi. Ministar Mektić tvrdi da će izvod iz operativne evidencije biti relevantan.

Očekuje se da će do kraja meseca komisija obaviti razgovor sa kandidatima.

Konačnu reč, na osnovu rang-liste komisije, daće Vijeće ministara BiH.

Close