Propala dokapitalizacija HET-a, Vlada RS se suzdržala od glasanja

Propala dokapitalizacija HET-a, Vlada RS se suzdržala od glasanja

Odluka o dokapitalizaciji „Hidroelektrana na Trebišnjici“ (HET) nije usvojena na današnjoj sjednici Skupštine akcionara ovog preduzeća u Trebinju, jer je je Elektroprivreda RS, kao većinski vlasnik HET-a, ostala suzdržana prilikom glasanja.

Predstavnici opozicije okupili su se danas ispred HET-a

„Predstavnik većinskog, državnog kapitala, gospođa Zora Vidović, danas se nije pojavila, ali je dostavila pismeno objavještenja da je suzdržana prilokom glasanja i praktično 65v posto državnog kapitala je iskoristila da izrazi rezervu za sam projekat koji su osmislili ovi iz Elektroprivrede RS, a to znači da će Vlada RS ući u dodatne analize i na jedan realniji način pokušati da sagleda da li je predloženi model adekvatan“, rekao je danas novinarima SDS-ovac Vukota Govedarica koji je, uz punomoć malih akcionara, prisustvovao današnjoj sjednici.

Govedarica je kazao da ne bi mogao sa sigurnošću da tvrdi zbog čega je predstavnik većinskog kapitala danas odlučio da donese ovakvu odluku.

„Ja sam, između ostalog, postavio pitanje da li je kineski kreditor upoznat sa ovim modelom i da li on sutra, eventualno, može da se povuče iz tog kreditnog aranžmana ukoliko se dese ovakve stvari. Sve su to bili nemušti odgovori, ali ono što je sasvim jasno, danas je predsjednik Nadzornog odbora priznao da je sasvim moguće da se desi da Elektroprivreda Federacije izađe na tržište i na berzi kupi određeni broj akcija, mada je tvrdio da to sigurno ne može biti više od 10 odsto“, rekao je Govedarica.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku ne može se zaključiti da li je priča o dokapitalizaciji završena.

„Međutim, kreditor je najavio da postoje određeni rokovi po pitanju kreditnog aranžmana, što znači da će se dodatnim naporima pokušato izgurati sva ova priča. Dobili smo uvjeravanja da se neće prodati državni kapital“, kaže Govedarica.

Sjednici akcionara prisustvovao je i narodni poslanik PDP-a Ljubiša Krunić koji je novinarima rekao da je neozbiljno pristupljeno stavljanju ove tačke na dnevni red.

„Postavili smo im pitanje zašto HE Dabar nije na mreži od 2017. godine, kao što je bilo najavljeno, a jedan od odgovora je bio da je problem u ekološkoj dozvoli i da to koči Federacija. Dobio sam čvrsta uvjeravanja da će projekat biti završen 2026. godine, a ja, kao odgovoran čovjek i narodni poslanik, tvrdim da to neće biti završeno ni do 2030. godine“, rekao je Krunić.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović takođe je imao punomoć od malih akcionara da prisustvuje današnjoj sjednici, ali mu, ipak, na nju nije dozvoljen ulaz. On je novinarima rekao da smatra da je zajedno sa kolegama iz opozicije danas izvojevao jednu važnu pobjedu.

„Mi smo ukazivali da su ovo stvari koje se rade netransparentno i u suprotnosti sa zakonom. Nije bilo saglasnosti Narodne Skupštine i drago nam je da se vlast povukla pod pritiskom opozicije i odustala od akta veleizdaje“, zaključio je Vukanović.

Na ovaj način osujećena je namjera vlasti da prodajom akcija na berzi dokapitalizuje HET.

Close