Protest novinara u Banjaluci zbog brutalnog napada na Vladimira Kovačevića

Protest novinara u Banjaluci zbog brutalnog napada na Vladimira Kovačevića

Novinari iz banjalučkih redakcija okupili su se ispred Palate predsjednika RS u znak podrške kolegi Vladimiru Kovačeviću koji je sinoć pretučen u Obilićevu.

Protest novinara u Banjaluci (FOTO: Gerila)

Izvor: Gerila

Novinari su mirno i dostojanstveno protestovali i tražili da se otkrije ko je pretukao njihovog kolegu.

Novinar Milorad Milojević je upitao da li metalne šipke, kojim je pretučen Kovačević, znače da će tako svako proći ko pošteno radi svoj posao.

Istakao je da novinari traže slobodu govora i slobodu kretanja, te da zahtijevaju da se napad na novinara tretira kao napad na službeno lice u obavljanju službene dužnosti.

Policija na mirnom skupu novinara (FOTO: Gerila)

Klub novinara Banja Luka: Ovo je granica koja je pređena i koju nećemo ubuduće tolerisati

Na konferenciji za novinare sipred Kluba novinara Banja Luka Željko Raljić, šef banjalučkog dopisništva BN TV, Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka i Marko Divković, predsjednika Udruženja BH novinari, obratili su se javnosti i izrazili duboku zabrinutost zbog napada na novinara BNTV i portala Gerila.info Vladimira Kovačevića.

Željko Raljić je izjavio da je Kovačević napadnut u klasičnoj sačekuši. Ističe da u istoriji Republike Srpske nije zabilježen ovakav brutalan napad na jednog novinara. Navodi da je Kovačevića jutros posjetio predsjednik RS Milorad Dodik. Raljić mu se zahvaljuje na tome, ali ističe da bi novinari bili još zahvalniji kada bi Dodik prestao da proziva novinare, da prijeti i da ih označava kao neprijatelje RS, da ih targetira na način da su oni odgovorni za stanje u ovom društvu. Milorad Dodik vrlo dobro zna, kako ističe Raljić, da novinari nisu i ne mogu biti odgovorni za stanje u RS, ali ono što može da učini, pored formalne podrške i zahtjeva MUP-u da radi svoj posao, jeste da prekine da širi atmosferu straha i mržnje, da poziva na linč novinara i sve ono što je do sada izgovarao u obliku prijetnji putem medija. Raljić je poručio da će novinarska zajednica pokrenuti sve mehanizme pravne zaštite.

Što se tiče policije, Raljić je izjavio da novinari nisu zadovoljni urađenim. Ističe da ni ova istraga nije temeljita, kao ni mnoge druge do sada. Ono što se sinoć desilo nije ništa drugo nego poruka novinarima u RS. Navodi da nije ništa urađeno povodom dosadašnjih prijetnji. Na društvenim mrežama se rasplamsava pravi medijski rat uoči izbora. Raljić poziva novinare i političke subjekte da obrate pažnju da ovo nije način za rješavanje stanja u društvu. Na kraju poručuje danovinari ne smiju da budu napadani i da niko nema prava da provodi pravdu. Milorad Dodik jeste došao da posjeti Vladimira Kovačevića, ali je posjetio i porodicu Dragičević a vidjeli smo kakav je ishod bio na kraju.

Siniša Vukelić je rekao da policija treba hitno i brzo da reaguje i da pronađe napadače na Vladimira Kovačevića. Dodao je da je dao policiji rok da do kraja sedmice izađe sa konkretnim informacijama i da kaže šta je urađeno po pitanju premlaćivanja Kovačevića. Ističe da ni sam Kovačević niti iko oko njega ne zna šta je pozadina napada. Očekuje od policije da to utvrdi. Na kraju je upitao da li novinari treba da idu u pancirima i sa šljemovima kako bi mogli da rade svoj posao.

Marko Divković je izjavio da je ovo 41. napad na novinare u ovoj godini. Ovo je prevršilo svaku mjeru. Ovo je pokušaj ubistva. Svi smo sa metom na čelu.

Close