PzD: Nominacija Darka Ćuluma za direktora SIPA-e je šamar vladavini prava

PzD: Nominacija Darka Ćuluma za direktora SIPA-e je šamar vladavini prava

Na sljedećoj sjednici Savjeta ministara BiH moglo bi se naći imenovanje Darka Ćuluma za direktora SIPA-e na prijedlog ministra bezbjednosti BiH Fahrudina Radončića. Povodom ove nominacije oglasila se neformalna grupa građana "Pravda za Davida".

Kako su saopštili, prijedlog da Darko Ćulum bude imenovan za direktora državne agencija za istrage i zaštitu (SIPA) predstavlja još jedan šamar vladavini prava u ovoj državi. To je ujedno i poruka građanima ove zemlje da onima koji krše zakon i osnovna ljudska prava slijedi nagrada.

Oni zbog toga zahtijevaju od poslanika predstavničkog doma Parlamenta BiH da ne prihvate imenovanje Darka Ćuluma na novu poziciju i tako bar malo vrate nadu u pravdu građanima ove zemlje.

"Umjesto da isti, zbog svega što se dešavalo i dešava u predmetu Dragičević, bude smijenjen sa pozicije direktora policije Republike Srpske i trajno bude udaljen iz bezbjednosne zajednice Ćulumu se novom funkcijom valjda odaje priznanje za revnosno kršenje zakona, posebno ljudskih i građanskih prava, od strane policije na čijem je čelu", saopštili su.

Dodaju kako  ovo nije prvo nagrađivanje za nerad, nečinjenje i po sudu mnogih, zataškavanje ubistava. Podsjećaju i da su inspektori MUP-a RS koji su bili uključeni u slučaj Dragičević, Darko Ilić i Siniša Kostrešević, u januaru prošle godine imenovani za savjetnike ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača.

"Darko Ćulum je direktor iste one policije koja je održala sramnu konferenciju za novinare gdje je gotovo zaključen slučaj Dragičević i zbog koje su građani izašli na ulicu. Tu istu konferenciju za novinare su poslije mnogi, uključujući i predstavnike vlasti, nazvali “greškom”. Šta je direktor policije preduzeo po tom pitanju? Šta je direktor policije preduzeo po pitanju Davidovog donjeg veša (kao dokaznog materijala) koji su pripadnici policije bacili? Darko Ćulum je direktor policije koja se 25.12.2018. godine brutalno obrušila na goloruk narod", saopšteno je iz  neformalne grupe građana "Pravda za Davida".

"Mi iz neformalne grupe građana “Pravda za Davida” i dalje ćemo koristiti sva legalna sredstva da se izborimo za pravdu i istinu koja nam je svima najpotrebnija.  Ukoliko se od imenovanja Ćuluma ne odustane pozvaćemo građane i svu domaću i međunarodnu javnost da pomognu u sprječavanju ovog sramnog poteza koji je plod stranačkog dogovora Milorada Dodika i Fahrudina Radončića, iako bi funkcija direktora SIPA-e, kao i drugih policijskih agencija po zakonu morala biti profesionalna i lišena svakog partijskog uticaja" ,zaključuju u "Pravdi za Davida"

Pored medija, oni su ovo saopštenje poslali svim poslaničkim grupama u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, svim poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta BiH, kancelariji OHR-a, kancelariji EU u BiH.

Close