Radnici bilećkog "Komusa" dobili platu, ali već najavljuju novi štrajk

Radnici bilećkog “Komusa” dobili platu, ali već najavljuju novi štrajk

Radnicima bilećkog „Komusa“ juče je uplaćena jedna plata, pa se očekuje da će radnici svakog časa početi sa čišćenjem ulica, nakon što im novac stigne na račune.

Štrajk bilećkog "Komusa" (FOTO: Direkt/arhiv)

Oni su obustavili rad u ponedjeljak, a vođa Štrajkačkog odbora Dobroslav Kašiković za „Direkt“ kaže da će se štrajkači danas, vjerovatno, vratiti na posao. Međutim, on upozorava da će radnici 1. novembra ponovo stupiti u štrajk ukoliko im do tada ne bude isplaćena plata za septembar.

Štrajkovi u ovom preduzeću učestali su u posljednjih dvije godine, a osim plata, radnicima kasne i doprinosi za šest mjeseci, kao i isplata jednog regresa.

Direktorica "Komusa" Danijela Kapor za „Direkt“ kaže da radnici godinama rade u teškim uslovima i za minimalac, a problemi u preduzeću su, ističe, brojni.

„Na mjesečnom nivou na bruto plate dajemo oko 42.000 maraka, plus PDV, zatim imamo troškove goriva, režija i dotrajale mehanizacije. Sa druge strane, od Opštine Bileća dobijamo 30.000 maraka mjesečno, od naplate smeća građanima i pravnim licima inkasiramo oko 17.000 maraka. Korišćenje kapele naplaćujemo 400 KM, ali ovi prihodi, naravno, variraju. Zato, ako nam zakasni samo jedna faktura koju treba da naplatimo, mi imamo problem sa isplatom plata“, tvrdi Kapor.

Bilećki „Komus“ trenutno ima 35 radnika, od čega na odvozu smeća rade četiri radnika, na čišćenju i održavanju javnih površina radi pet radnika, dok su četiri radnika zaposlena u kapeli, dva na groblju, dva su stražari, a tri radnika rade na deponiji. Ostali su u administraciji.

Close