Radnik RiTE Gacko i dalje u štrajku

Radnik RiTE Gacko i dalje u štrajku

Radnik RiTE Gacko Radule Vuković, koji treći dan štrajkuje glađu, nije jedini nezadovoljan načinom zapošljavanja u ovo preduzeće. Oglasio se i DNS optužujući lokalni SNSD za nepovratno kvarenje koalicionih odnosa.

Štrajk se nastavlja

Treći dan zaredom radnik RiTE Gacko Radule Vuković štrajkuje glađu ispred kapije preduzeća. Protest već ostavlja tragove na njegovo zdravlje, glavobolja i malaksalost danas ga nisu napuštali. Za to vreme niko od rukovodilaca mu se nije obraćao, čak, okrenu glavu na drugu stranu dok u autu prolaze, kaže. Kolege mu daju podršku, mada se, tvrdi, pomno prati i evidentira svako ko mu priđe.

U međuvremenu su se oglasili Sindikat i menadžment RiTE-a, svako sa svojim saopštenjem, ali sa sličnim porukama: da povod za štrajk nije povreda ni jednog prava iz radnog odnosa i da je RiTE odgovorno preduzeće koje pri zapošljavanju vodi računa o socijalnoj dimenziji i ranjivim kategorijama.

Menadžment je još dodao da Vukovićeva porodica nije u stanju socijalne potrebe, jer mu je i supruga zaposlena u preduzeću, a mesečno primaju više od 2 hiljade maraka.

Sindikat ga je, sa svoje strane, posavetovao da reguliše odsustvo sa posla u skladu sa Zakonom o štrajku.

Radule Vuković odgovara sindikatu da za brigu nema mesta budući da je uzeo godišnji odmor. Menadžmentu preduzeća, pak, poručuje da nikada i nije rekao da je socijani problem razlog njegovog nezadovoljstva.

“Nepravda, bahatost i osionost su prevršili svaku meru. I ovim odvojenim, a u suštini istim saopštenjima Sindikat i Uprava su pokazali da rade smišljeno i sinhronizovano. Kažu da radim u kancelariji da bi javnost stekla utisak da je to neko privilegovano radno mesto. U pitanju je dispečerski centar, zgrada usred rudnika u kojoj je sad temperatura preko 30 stepeni, jer nema klime. Nisam tamo na svoj zahtev, nego sam prihvatio prvo ponuđeno radno mesto. Što se tiče neopravdanosti štrajka, bezbroj je primera koje mogu da navedem gde u RiTE rade svi iz kuće, gde su, uprkos privatnom biznisu ili značajnim prihodima, ljudi primani kao socijalni slučajevi.” kaže Vuković i naglašava da ne može da veruje da je svima dobro i da su zadovoljni situacijom. Svestan nezadovoljstva mnogih ljudi, ali i njihovog straha da se otvoreno pobune protiv samovlašća", kaže Vuković.

U protestu mu se od prvog dana pridružilo još dvoje sugrađana koji takođe traže transparentnost i pravdu prilikom zapošljavanja.

Načinom zapošljavanja nezadovoljan i DNS

Bez direktne veze sa ovim slučajem, ali sa sličnom pozadinom - nezadovoljstvo načinom zapošljavanja, saopštenjem je u javnost istupio DNS. Neshvatljivo im je ponašanje lokalnih predstavnika SNSD-a i nepoštovanje sporazuma o saradnji koji su potpisali lideri čime se ugrožava dve decenije duga saradnja.

Predsednik OO DNS-a Dragan Drašković je za "Direkt"rekao da vidi samo dva moguća razloga za takvo ponašanje.

“Posle svega što se dešavalo u tim koalicionim odnosima, ili se ta gospoda boje rejtinga DNS-a ili pokušavaju, bar ovde na lokalu, da preko leđa DNS-a i torturom nad tom decom koja su nam prišla, podignu sebi rejting. Mislim da im je to kontraproduktivno”, smatra Drašković.

U saopštenju je DNS kao najvećeg krivca za krizu u odnosima između dve stranke označio poslanika Srđana Milovića za koga tvrde da sistematski podriva politički uticaj DNS-u u Gacku što će imati nesagledive posledice. Kažu da je, služeći se manipulacijama i licemernom politikom, dao sebi za pravo da odlučuje ko može da se zaposli u RiTE, a ko ne, istiskujući kadrove DNS-a iz procesa odlučivanja. Takav odnos, istakli u u saopštenju, "nepovratno kvari poverenje i onemogućava usaglašeno političko delovanje".

Close