Raste broj oštećenih štediša

Raste broj oštećenih štediša

Sa računa građana Gacka nestalo preko 60 hiljada maraka. Najveći prijavljeni iznos je 38 hiljada. Iz banke kažu da klijenti neće biti oštećeni.

Nestanak novca sa štednih uloga filijale Adiko banke u Gacku je najvažnija tema poslednjih dana.

Prvi slučaj je za sobom povukao i ostale, a sumnja se da spisak nije konačan.

Do sada je, nezvanično saznajemo, petoro građana prijavilo da im je sa računa nestao novac. Radi se o preko šezdeset hiljada maraka, a najveći prijavljeni iznos je 38 hiljada u devizama i domaćoj valuti.

Za sada se pretpostavlja da je ušteđevina građana uzaimana u dužem vremenskom periodu.

Iz PU Trebinje su saopštili da zajedno sa tužilaštvom rade na dokumentovanju krivčnog dela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja. Nema mnogo informacija o slučaju, osim da su osumnjičene dve službenice banke.

Iz Adiko banke su kratko odgovorili da će sa komentarom sačekati kako ne bi ugrozili istragu. “U potpunosti sarađujemo sa istražnim organima, a naši klijenti neće biti ošetećeni”, rekli su.

Agencija za bankarstvo RS je odgovorna za kontrolu bankarskog sistema. Tamo smo potražili i objašnjenje o bezbednosnim procedurama u bankama i kako je došlo do toga da sa štednih računa nestane novac. Na pitanja još čekamo odgovore, ali iz kratkog neformalnog razgovora sa službenikom agencije smo saznali da oni još nisu obavešteni o nestanku novca.

Takođe, istakao je da je u pitanju incident, da se tako nešto do sada, koliko se seća, nije desilo, da kontrole postoje, a one će utvrditi i šta je zatajilo u ovom slučaju.

Ono što je važno, naglašavaju, je da su depoziti do 50 hiljada osigurani od strane državne Agencije i da će, kao u slučaju Bobar i Banke Srpske, klijenti biti obeštećeni.

Close