Remonta nam sad bez Rusa nema

Remonta nam sad bez Rusa nema

Mesec i po pre planiranog remonta, direktor RiTE Gacko Boško Kozomara javnost obaveštava da se isti odlaže. Na skepsu rukovodilaca Termoelektrane da će remont “na brzinu” biti kus i da je protraćeno više od pola godine za kvalitetnu pripremu, Kozomara odgovara pakujući kofere, ali ne za odlazak u penziju, nego u Rusiju, u potrazi za partnerom koji će rešiti problem. Za 20-30 miliona.

Remont na čekanju dok ne stignu Rusi

Ne dešava se često da se postrojenje na izmaku tehnološkog veka podvrgne potpuno novim metodama reparacije. Termoelektrana Gacko je u svom troipodecenijskom radu “istrpela” desetine redovnih i kapitalnih remonta koje su planirali i, mahom, izvodili zaposleni uz angažovanje podizvođača. Ove godine će, ako je suditi po trenutnoj situaciji, remont raditi Rusi, a iz priprema, ako one uopšte teku, isključeni su rukovodioci ove radne jedinice.

Nova trava na staru ranu

Odnosi su toliko loši, a komunikacija na minimumu, pa su se rukovodioci RJ Termoelektrana, u nastojanju da ukažu na problem, dopisom obratili nadređenima, naglašavajući da se gotovo ništa nije uradilo od novembra prošle godine, kada je obim remonta definisan nakon nekoliko meseci usaglašavanja zbog nedostatka para.

“Nadzorni odbor RiTE-a Gacko je naložio Upravi da se do sredine decembra završe sva proceduralna pitanja (pokretanje zahteva ERS-u i Vladi RS za odobrenje nabavki vrednosti preko 100 hiljada maraka, izrada tendera i plana nabavki), ali, koliko je nama poznato, Uprava preduzeća nije preduzela nikakve mere. I pored niza upozorenja, usmenih i pisanih, od strane odgovornih iz RJ Termoelektrana, Uprava nije dostavila bilo kakvu povratnu informaciju, osim usmenih stavova ”da to nije naša briga i da će remont raditi Rusi”, stoji u dopisu.

Rukovodioci ove radne jedinice su potpuno zatečeni činjenicom da su isključeni iz posla koji su uradili desetinu puta. A da se remont priprema bez njih, potvrdio im je poverenik Sindikata iz ove radne jedinice, koji im je preneo da je plan kapitalnog remonta usmeno predstavio izvršni direktor Borivoje Vujičić. Prema njemu, objaviće se jedinstveni tender u vrednosti 20,5 miliona maraka uz adekvatno kreditno zaduženje, sa garancijom ERS-a i Vlade. Navodno, postoji ruska firma koja će, po sistemu “ključ u ruke”, za 75 dana reparirati termoelektranu, povećati snagu bloka za 20-30 MW i tako podmlađenu i ojačanu, predati radnicima na upotrebu.

Sa gotovo dve decenije iskustva, rukovodioci TE Gacko strahuju od ishoda ovakve avanture, posebno što svedoče dolasku različitih “stručnjaka” koji ne pokazuju ni elementarna znanja.

Stoga se pitaju o kojoj se ruskoj firmi radi koja pokriva širok dijapazon poslova koji zahteva remont - od građevinsko vatrostalnih, preko sistema automatike i upravljanja, do mašinskih i elektro poslova? Ko su kreditori i da li je moguće za manje od 45 dana obaviti komplikovanu pripremu i nabavku roba, radova, usluga? I, na kraju, da li je sve u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama?

Rukovodstvo firme poistovećuju sa Vođom iz Domanovićeve satire kojom i završavaju dopis upućen Nadzornom odboru i rukovodstvu Elektroprivrede.

Iako je u telefonskom razgovoru obećao da ćemo dobiti odgovore na sva pitanja, direktor Kozomara nam se poslednjih sedam dana nije javljao niti odgovarao na poruke.

1 Komentar

Comments are closed.

Close