Sednica SO Gacko: Gde je i šta radi načelnik?

Sednica SO Gacko: Gde je i šta radi načelnik?

Kilavo je reč koja možda na pravi način opisuje tok 25. sednice SO Gacko. Više od sat vremena i skoro isto toliko pauze je bilo potrebno da se usvoji dnevni red. I to glasovima većine. A tako je bilo i u nastavku.

so-gacko

U vreme pandemije sednice se održavaju u sali Doma kulture u Gacku

 

Na samom početku je nezadovoljstvo opozicije izazvala odluka predlagača da se sa dnevnog reda povuče Izveštaj o radu preduzeća Komus. Ovo preduzeće je u žiži javnosti bilo veći deo prošle godine zbog teške finansijske situacije. Radnici su u nekoliko navrata bili i u štrajku, a grad zatrpan smećem.

Situacija je i dalje teška, da bi isplatio plate Komus je u martu uzeo kredit od 100 hiljada maraka, rekao je jedan od opozicionih odbornika. No, detalji kakvo je stanje u ovom javnom preduzeću čiji je osnivač opština, nisu razmatrani na ovoj sednici.

Dragan Papović, načelnik za privredu, finansije i društvene delatnosti je razlog objasnio rečenicom: "Izveštaj je netačan, a kao takav ne može doći pred Skupštinu.“

Odmah potom je demantovan jer su se netačni izveštaji neretko nalazili pred odbornicima. Naime, zbog netačnog podatka u dokumentu koji je usvojen na prethodnoj sednici, ponovo je razmatran Plan kapitalnih investicija.

Na dnevnom redu danas se našao i izveštaj o radu načelnika i opštinskih službi. „Prošle godine je rad načelnika stao na pola stranice, a ove godine ni u jedan red“, bila je opaska jednog od odbornika opozicije. Odbornici u materijalima nisu mogli da nađu informaciju čime se načelnik bavio tokom 2019. godine. Misterija je ostala nerazjašnjena jer, mada se raspravljalo o njegovom radu, načelnik nije prisustvovao sednici lokalnog parlamenta.

Monotoniju skupštinskog zasedanja je prekinula stanovnica Gacka koja je u očajanju želela da skrene pažnju na svoju situaciju. Naime, godinama praktično bez primanja, obija pragove institucija, tražeći pomoć i zaposlenje. U kratkom razgovoru nam je rekla da je zabolelo što su odbornici opozicije, mahom zaposleni u RiT Gacko, izašli iz sale ne želevši da je saslušaju. Zamenik načelnika joj je obećao da će je sutra primiti, a ona se nada da će se neko rešenje naći i za nju.

Odbornici SNSD-a su predložili da se načelniku opštine naloži da iz budžetske rezerve svim radnicima Doma zdravlja isplati po 500 KM zbog otežanih uslova i zalaganja tokom pandemije.

Sa druge strane, odbornici vladajuće većine su predložili da načelnik iz budžeta isplati 500 KM svim radnicima Doma zdravlja, ali i svih preduzeća i institucija čiji je osnivač SO Gacko, koji su radili u otežanim uslovima borbe protiv korona virusa.

Ovaj predlog je jednoglasno i usvojen mada se i na današnjoj sednici čulo da je finansijska situacija loša i da će samo za plate za zaposlene u opštini faliti najmanje pola miliona maraka.

Zaključak je tu, a sredstava za sada nema. Da li će biti obezbeđena rebalansom ili će ova odluka odbornika ostati mrtvo slovo na papiru, možda najviše zavisi od toga da li će i kada biti izbori.

Close