Šetnja po prirodi sa Trebinjcem Sinišom Kunićem atrakcija za svjetske turiste

Šetnja po prirodi sa Trebinjcem Sinišom Kunićem atrakcija za svjetske turiste

Šetnje kroz skoro netaknutu hercegovačku prirodu ranije su bile privilegija samo za one koji žive u ovim krajevima. Zahvaljujući Trebinjcu Siniši Kuniću, koji je svoje znanje i ljubav prema planinarenju pretočio u profesiju planinarskog vodiča, prirodne ljepote ove regije postale su dostupne turistima iz cijelog svijeta.

Siniša Kunić

"Nije više aktuelan turizam da ležite i sunčate se na moru. Sad je popularniji takozvani aktivni turizam. Turisti dođu, smjeste se i onda obilaze okolo", objašnjava Kunić čija ponuda u turističkom prospektu Trebinja zvanično nosi naziv "Walk with me" (Hodaj sa mnom).

Od svega što Hercegovina nudi, turistima je, kaže, najatraktivnija Bijela Gora.

"To je planina koja je u sklopu Orjenskog masiva, čemu pripadaju i Ubla i Bijela Gora. Tuda ide i granica Crne Gore. Vodim i po okolnim kulama - Strač, Golo brdo, Petrinja, Gljiva, Leotar, Kličanj", priča Kunić.

Najviše ljubitelja ove vrste turizma do sada je dolazilo iz Australije. Potom iz Amerike, Njemačke, Holandije, Italije, Švajcarske. Najmanje je, kaže Kunić, posjetilaca iz naše zemlje. Zahtjevi turista su različiti.

"Neki traže malo veće uspone, mada ja ne radim neki alpinizam. Ne vodim ni zimi na velike vrhove zbog velikog snijega. Nekad dođu na dva-tri dana, pa im je zanimljivo da napravim sklonište, pravim hranu, kobasice im popržim tu i onda je to njima ono vau", priča Siniša.

Takozvane "hajking ture" po prirodi mogu trajati i po nekoliko dana, uključujući i noćenje u šatorima. Turistima je posebno zanimljiva izgradnja improvizovanih skloništa.

"To je, u suštini, priča kad bi neko zalutao u šumi, pa da mora prenoćiti. To je zanimljivije u zadnje vrijeme, pošto imate puno tih survajvel emisija i programa. Onda traže da im napravim sklonište, pokrijem granama, ušuškam to lišće, to se zove bivak. Neko prenoći, neko to samo vidi kako to izgleda, onda ga razmontiram i idemo dalje. Zimi se kopa vučija jama u smetu, to je isto za prenoćiti, ali ako ste već u toj situaciji, onda je to avanturizam krajnjeg dometa", objašnjava Kunić.

Kunić kaže da su njemu lično najdraže šetnje po netaknutoj prirodi Zelengore i Bijele Gore. Smatra da Trebinjci uglavnom znaju da cijene prirodne ljepote koje okružuju ovo mjesto, ali da, ipak, moramo još dosta raditi na podizanju svijesti o značaju njihovog čuvanja. Za početak, da oni koji borave u prirodi počiste smeće za sobom.

Video je nastao u sklopu projekta "Priče sa granice" koji je implementiran zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Close