Sindikat ERS poziva radnike u štrajk

Sindikat ERS poziva radnike u štrajk

Uprkos tome što će radnicima RiTE Gacko danas biti isplaćen regres Sindikat ERS-a najavljuje održavanje štrajka upozorenja 30. juna, odlučeno je na sastanku koji je juče održan u Ugljeviku.

sindikalni-odbor-ers

Štrajk upozorenja ostaje na snazi (foto: Sindikat ERS)

To što je za zaposlene u RiTE Gacko juče prebačen novac za regres u Sindikatu ERS vide kao pokušaj da se oni razjedine, kaže Željko Tepavčević, član Odbora sindikata ERS.

"Šta je sa ostalim radnicima u ERS. Kada će njima biti isplaćen regres koji je po važećem Kolektivnom ugovoru predviđen do 30. juna?", zapitao je i rekao da će Sindikat ERS istrajati u nameri da se odredbe KU poštuju.

Tepavčević je za "Direkt" rekao da je regres samo jedna od stvari koja ih je naterala da reaguju. Naime, u vreme pandemije su očekivali nagradu za dodatni napor da se održi stabilnost elektro-energetskog sistema, a dobili su smanjenje radničkih prava.

"Regres se po Kolektivnom ugovoru isplaćuje do 30. juna. Optužuju nas na ne razumemo situaciju, da nismo socijalno odgovorni, solidarni. Iza čitave te priče stoji plan Upave holdinga i uprava pojedinih zavisnih preduzeća da sruše naš Kolektivni ugovor. Sindikat su pokušali da razjedine, ali sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da nisu uspeli. Na sastanku danas je pružena apsolutna podrška najavljenom štrajku i traži se hitan sastanak sa Upravom MH ERS", tvrdi Tepavčević.

Ističe da je svima jasno da je krajnji rezultat restrukturiranja privatizacija ERS, što na neki način pokazuje i usvojeni Zakon o električnoj energiji bez predlaganih amandmana koji su mogli da ga poprave - da zaštite i proizvođače i tržište.

Tepavčević negira da se na štrajku istrajava iz političkih i ličnih interesa, a svoj i motiv kolega iz Sindikata ERS objašnjava rečenicom: “Ne želimo da učestvujemo u procesima koji ubrzavaju sahranu Elektroprivrede RS”

Podsećamo, Sindikat je najavio da će 30. juna u 15 časova, zbog odlaganja isplate regresa za treći ili četvrti kvartal, stupiti u štrajk upozorenja. Dogovoreno je da će radnici dva rudnika, Gacka i Ugljevika istovremeno obustaviti rad.

Danas je u RiTE Gacko otpočeo redovni godišnji remont koji će trajati 30 dana. Iz uprave preduzeća je rečeno da će ga finansirati sopstvenim sredstvima, a koštaće 8 miliona maraka.

Ostavite komentar

Close