Slavljan - simbol Gacka biće park mira i tolerancije (VIDEO)

Slavljan – simbol Gacka biće park mira i tolerancije (VIDEO)

Slavljan je mesto koje mnoge starije Gačane asocira na najlepše trenutke odrastanja. Iako se nalazi u centru grada, dugo je bio zapušten. Nekadašnje stecište dece i omladine na proleće će zasijati novim sjajem. Zahvaljujući naporima Srpske pravoslavne crkve i Islamske zajednice u Gacku i sredstvima OSCE-a ovo mesto će biti park mira i tolerancije.

Uređenje bi trebalo biti završeno na proleće- đakon Srđan Milošević

Prema rečima Srđana Miloševića, đakona gatačke parohije, neke stvari su već urađene - postavljene su klupe i ograda oko izvora, a u planu je da dodaju još ljuljaške, klackalice, tobogane.

Nadam se da će u budućnosti zasijati u svom svetlu. Da bude lepo i da bude mesto okupljanja pre svega dece i omladine. Park je i ovde i pre postojao. Kada sam ovde nedavno došao zatekao me je taj projekat. Nasledio sam odgovornost i obaveze i ono što treba da taj park na kraju iznedri, da se uredi i bude mesto igre i zabave”, kaže đakon Milošević.

Park se uređuje zajedničkim naporima svih nas koji žive u opštini. Početna ideja je bila da imamo mesto gde ćemo zajedno da se okupimo, družimo. Planiramo da uradimo što više sa onim sredstvima koja su odobrena i kojima raspolažemo”.

Ističe da je projekat koji je u toku baš ono što jevanđelje poručuje.

U ovim danima Božića poručuje: slava bogu na visini, na zemlji mir i među ljudima dobra volja. Taj mir je naša misija i naš cilj. Mir je potreban pre svega u nama, a onda da ga širimo i oko nas. Bilo ko da je u pitanju. Ne samo hrišćani, nego i svi ljudi dobre volje. Što bi rekao naš blaženopočivši patrijarh Pavle: “Budimo ljudi”. To je poruka i cilj ovog projekta i svega što ovde radimo".

Naš sagovornik kaže da nije lako slediti evanđeosku poruku, ali da je spasonosno.

"Naša vera je u temelju našeg naroda, I to je nešto što čini deo identiteta našeg naroda. I sam praznik Božića kao praznik mira i najveće radosti jeste trenutak u kojem moramo da uđemo u naše biće i zapitamo se koliko je zaista sišao Hristos u naše srce", naglašava đakon Milošević. Dodaje da je ljudski se naljutiti, ali je velika stvar da se izvinimo, oprostimo jedni drugima i izmirimo.

Svoje negovati, tuđe poštovati. Smatram da je to pravi put”, zaključuje naš sagovornik.

Projekat je podržala i opštinska administracija, a planirano je da park mira i tolerancije na Slavljanu početkom proleća otvore vladika ZHiP Dimitrije i muftija mostarski Salem Dedović.

Close