Slobodan Vasiljević za Direkt: Od institucija očekujem da poštuju zakon

Slobodan Vasiljević za Direkt: Od institucija očekujem da poštuju zakon

Vrhovni sud RS bi u ponedeljak, 2. septembra, trebao da razmatra produženje pritvora za sedmoricu uhapšenih zbog pokušaja ubistva Slobodana Vasiljevića iz Milića. Vasiljević, koji se oporavlja od teških povreda, očekuje da će osumnjičeni ostati iza rešetaka uprkos skepsi koju ima prema institucijama RS.

 

Napad osmočlane grupe nešto posle ponoći 2. juna ove godine Slobodan Vasiljević je jedva preživeo. Sa teškim povredama glave i potkolenice, u kritičnom stanju, primljen je na intenzivnu negu UKC-a u Tuzli. Nakon tri meseca sa sigurnošću može da se kaže da će oporavak trajati dugo. Ipak, umesto da se fokusira samo na ozdravljenje, on je prinuđen da prati i inicira akciju institucija kako bi pravda bila zadovoljena.

"Ne sumnjam da će im Vrhovni sud produžiti pritvor jer nije ispunjen ni jedan od pet uslova da bi bili pušteni na slobodu. Oni su višestruki povratnici u činjenju krivičnih dela, a njihovo puštanje bi izazvalo uznemirenje javnosti budući da je pokušaj ubistva jedno od najtežih krivičnih dela. Istovremeno, to su ljudi sa dvojnim državljanstvom, pa postoji velika opasnost da bi pobegli iz zemlje. Verujem da se niko neće usuditi da tako otvoreno krši zakon", rekao je Vasiljević za Direkt.

Dodaje da je pokušaj njegovog ubistva direktna posledica nerada institucija koje su okretale glavu od krivičnih dela koje su pritvoreni u prošlosti činili, a da za to nikada nisu dobili zatvorske kazne.

"Oni su sada optuženi za pokušaj ubistva na naročito svirep i podmukao način. Od institucija i države samo tražim i očekujem da budu kažnjeni u skladu sa zakonom i delom koje su počinili", kaže Vasiljević.

Policija je sedmoricu osumničenih napadača uhapsila ubrzo po počinjenom delu, dok je Slaviša Jurošević, označen kao organizator pokušaja ubistva, uhapšen 9. jula u Grčkoj. Očekuje se da će iz zatvora u Solunu biti izručen BiH sredinom septembra.

Vasiljević je nakon buđenja iz kome kao naručioca ubistva označio Rajka Dukića, vlasnika kompanije "Boksit" iz Milića sa kojim je bio u sukobu. "Štangla je njegova matrica" tvrdi Vasiljević.

Dukić je negirao bilo kakvu umešanost u ovaj događaj.

Close