Slučaj pada bebe na pod u Foči: Da li je pala sa stočića ili je babica kolabirala?

Slučaj pada bebe na pod u Foči: Da li je pala sa stočića ili je babica kolabirala?

Još uvijek nisu rasvijetljene okolnosti pod kojima je došlo do pada novorođenčeta na pod u Univerzitetskoj bolnici Foča. Okružno javno tužilaštvo u Trebinju danas je otvorilo istragu o ovom slučaju, a “Direkt” saznaje da su ljekari u otpusnom pismu novorođenčeta i otpusnom pismu njegove majke na dva potpuno različita načina opisali kako je došlo do pada.

Prema informacijama do kojih je došao naš portal, u otpusnom pismu novorođenčeta piše da ga je babica spustila na “stočić visine do 1 metra” koji se nageo, a beba iskliznula na pod. U pismu se još navodi da pritom nije došlo do promjene u intezitetu plača bebe ili njegovog prestanka, a da je fizikalni pregled tada i nakon pet minuta bio uredan. Prema ovom izvještaju ljekara, nakon tri sata primjećen je manji otok od 3 cm, a beba je u četvrtom satu nakon rođenja prebačena na Odjeljenje intezivne njege. Kako je navedeno, budući da se u Bolnici Foča ne može uraditi, niti očitati CT novorođenčeta, beba je prebačena u najbližu tercijarnu ustanovu, odnosno u UKC Sarajevo.

Međutim, navedeno otpusno pismo novorođenčeta ljekari su napisali 19. avgusta, da bi četiri dana kasnije, u otpusnom pismu njegove majke, bili navedeni potpuno drugačiji razlozi za pad bebe na pod.

“S obzirom na ‘kolapsno stanje’ babice koja je obrađivala bebu u toku carskog reza, zbog eventualne mogućnosti povrede i same bebe u tom momentu, preduzeti su proceduralni postupci i radnje, a sam događaj je, prema procedurama UB Foča, prijavljen kao neželjeni”, navedeno je u otpusnom pismu majke.

Dakle, prema ovim navodima, beba je pala na pod, jer je babica kolabirala.

Prema našim saznanjima, beba je transportovana u UKC Sarajevo u pratnji medicinske sestre i ljekara opšte prakse koji ima manje od godine dana radnog iskustva.

Rukovodstvo fočanske Bolnice za medije tvrdi da je pokrenut interni postupak utvrđivanja svih okolnosti oko pada novorođenčeta na pod.

Podsjećamo, mediji su ranije objavili da je slučaj policiji prijavilo osoblje UKC-a Sarajevo, dok su u Bolnici Foča pokušali da zataškaju cijeli slučaj.

Dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju danas je naredio prikupljanje činjenica i dokaza o ovom slučaju. Nakon prikupljanja dokaza, Tužilaštvo će utvrditi da li u radnjama pojedinih lica ima elemenata krivičnog djela i da li će, shodno tome, protiv njih biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Close