Stanovnici Gacka poručili: Dosta je bacanja prašine u oči

Stanovnici Gacka poručili: Dosta je bacanja prašine u oči

Oko 200 stanovnika gatačkog naselja Nadanići i radnika Rudnika i termoelektrane (RiTE) Gacko okupili su se danas ispred ovog preduzeća kako bi pokazali svoje nezadovoljstvo i zabrinutost  za životnu sredinu i zdravlje ljudi, zbog količine pepela koji se svakodnevno kroz dimnjak termoelektrane izbacuje u vazduh. 

Novinarka “Direkta” bila je na protestu i kaže da su okupljeni građani izrevoltirani te da su pozvali i načelnika opštine Ognjena Milinkovića da im se pridruži u njihovoj borbi za zdraviju životnu sredinu. Poručili su da neće dopustiti da RiTE Gacko i dalje ovako radi i ugrožava zdravlje ljudi. 

Predsjednik Mjesne zajednice Nadanići Siniša Milošević rekao je da se u Gacku sve više umire od kancera. On je iznio i podatak da je u Gacku u posljednjih mjesec dana bilo pet spontanih pobačaja.

Snežana Marković je kazala da je pepela toliko da u travi ostaju stope. Djeca joj, kaže, imau alergiju i kašlju, za šta uzrok vidi u zagađenju.

Učesnici protestnog skupa zahtjevaju od rukovodstva RiTE Gacko da ih najkasnije do 15. maja primi da razgovaraju o zaštiti životne sredine koja je ugrožena, kako su naveli, nepropisnim radom Termoelektrane Gacko. 

Oni traže i da Termoelktrana ne nastavi svoj rad dok u potpunosti ne budu očišćeni filteri koji bi trebalo da prečišćavaju pepeo. 

Iz Savjeta mjesne zajednice Nadanići, koja je organizator ovog skupa, poručuju da će, ukoliko se rukovodstvo ogluši na njihove zahtjeve, oni pozvati i druge mjesne zajednice iz Gacka da im se pridruže i naprave masovni protest kako bi se “izborili za životnu sredinu dostojnu čovjeka današnice”. 

Podsjećamo, “Direkt” je u više navrata izvještavao o ovom ekološkom problemu. Prema posljednjim informacijama, v.d. direktora RiTE Gacko Maksim Skoko pozvao je na strpljenje do naredne godine, kada bi trebalo da budu instalirani filteri i postrojenje za prečišćavanje uglja. 

1 Komentar

  1. Slavisan
    2023-05-11 at 15:24

    Bravo za ove ljude.Dakle tih 200 i jos mozda 50ak koji nisu mogli iz odredjenih razloga ili nisu znali za skup i to je to u gacku od postenih ljudi.Sve ostalo rdja i podanici.Istrajati ne dopustiti trovanje omladine!!!
    Jos jednom kapa do poda za sve koji su ucestvovali,i onim koji su bili sprijeceni da dodju iz nekog valjanog razloga,nadam se da ce se pojaviti na sljedecem skupu kada ovi rukovodeci neljudi nastave sa svojim manijakalnim cuvanjem pozicija i spasavanjem sebe i prethodnika od zakonske odgovornosti a sve to zrtvujuci zdravlje sugradjana i omladine.Drzava ako zeli da se ogradi od ovih i proslih trovaca srpskog stanovnistva treba da reaguje i krivicno goni odgovorne,sve do jednog i one koji su upravljali ima 4 godine i nisu nista poduzeli da se ovako nesto ne dogodi i one koji su tu danas.

Comments are closed.

Close