Što opština Gacko ne stigne, "Antikorozija" asfaltira

Što opština Gacko ne stigne, “Antikorozija” asfaltira

Koplja se lome ovih dana u Gacku oko pola kilometra puta za selo Daniće. I dok Vukota Govedarica proziva načelnika Ognjena Milinkovića da je raspisao tender za asfaltiranje nakon što su radovi izvedeni, Milinković odgovara da su to smišljene laži sa ciljem da se napravi haos i ističe da je asfaltiranje donacija privatnog preduzetnika. Inače, “darodavac” je u poslednje tri godine sa opštinom potpisao 30-ak ugovora vrednosti od oko 3,7 miliona maraka.

gacko-put

Vukota Govedarica, potpredsednik SDS-a i stanovnik Gacka, je pre tri dana, na svom fb profilu, prozvao načelnika opštine Ognjena Milinkovića da je raspisao tender za put za Daniće koji je već asfaltiran.

Naveo je da je javna nabavka za “rekonstrukciju dela lokalnog puta za Daniće oštećenog usled izvoza šume” pokrenuta 17. avgusta. Nabavka je procenjena na 47.000 KM (54. 990 KM sa PDV-om).

Vukota Govedarica

Budući da se na ovaj poziv niko nije odazvao, 1. septembra je načelnik poništio postupak, da bi 6. septembra raspisao istovetni poziv sa rokom ponuđačima od 8 dana da se prijave. U Oglasu koji je objavljen i na zvaničnoj stranici Opštine Gacko je 16. septembar određen kao rok za dostavljanje dokumentacije, a tog dana su prispele ponude trebale I da se otvore.

Međutim, Govedarica navodi da je sve to farsa budući da su radovi na pomenutoj deonici završeni 11. septembra. Po njemu, u pitanju je “skandal nakon kojeg bi izabrani predstavnik naroda podneo ostavku i uputio izvinjenje narodu”.

Umesto izvinjenja, danas se Milinković oglasio saopštenjem u kojem je Govedaricu optužio za “pravljenje nepostojećih afera”.

Ognjen Milinković

Objašnjava da je i prethodna vlast imala u planu da sanira pomenutu deonicu, ali da je taj posao ipak sačekao ovu vlast koja je, po pravilima, raspisala tender. Ipak, srećan slučaj je hteo da privatni preduzetnik, u sopstvenoj režiji, navuče sloj asfalta na deonicu ka Danićima, a Milinković je iskoristio priliku da mu se u saopštenju i zahvali.

Podsetio je da je zatekao rupu u kasi, haos u administraciji i kriminalne aktivnosti za koje će, navodi, trebati “niz godina ozbiljnog rada” da se saniraju.

U poslednje tri godine preko 3 miliona KM

A ko je na svoju ruku, ne čekajući opštinu, asfaltirao pola kilometra i donirao 55 hiljada maraka, pita se javnost. Načelnik Milinković je dostavio izjavu koju je potpisao Dragutin Papović, direktor i vlasnik preduzeća “Antikorozija d.o.o. Gacko” u kojoj stoji da su “presvlačenje asfaltom izveli u privatnoj režiji, tako da se ne može ni u kom slučaju povezivati sa upravom Opštine Gacko kao izvesnim naručiocem radova”.

Ovlašan pogled na javne nabavke možda otkriva i razlog za ovu “velikodušnost”. Naime, od 2018. godine do danas, "Antikorozija" je, što sa Opštinom Gacko, što sa RiTE Gacko potpisala preko 50 ugovora u vrednosti od skoro 5 miliona maraka.

Veliki broj ugovora je sklopljen direktnim sporazumom ili pregovaračkim postupkom bez objavljivanja obaveštenja.

Close