Sud odlučio: Čomić protivzakonito u direktorskoj fotelji HET-a

Sud odlučio: Čomić protivzakonito u direktorskoj fotelji HET-a

Odluka Nadzornog odbora Hidroelektrana na Trebišnjici o imenovanju Slobodana Čomića za vršioca dužnosti izvršnog direktora za ekonomsko-finansijske poslove u Hidroelektranama na Trebišnjici nezakonita je, presudio je Osnovni sud u Trebinju. Prema ovoj presudi, Nadzorni odbor prekršio je Zakon o javnim preduzećima RS, kao i Statut HET-a. Predsjednik Nadzornog odbora Blagoje Šupić, ipak, za „Direkt“ kaže da je sve uradio po zakonu, a istog stava je i Slobodan Čomić.

Slobodan Čomić

Zakon o javnim preduzećima RS nalaže da za člana uprave preduzeća ne može biti imenovano lice koje obavlja izvršnu funkciju u političkoj stranci. Budući da je Čomić predsjednik bilećkog odbora Socijalističke partije te predsjednik njenog Regionalnog odbora, sud je ocijenio da nije mogao biti imenovan na ovu poziciju. Takođe, Čomić je, prema Statutu HET-a, morao imati visoku stručnu spremu (240 ESPB) odgovarajućeg smjera i pet godina radnog iskustva u struci, a ove kriterijume, prema odluci suda, nije ispunjavao u vrijeme imenovanja.

Čomić je zvanično imenovan za v.d. direktora 28. avgusta 2020. godine. Sud je utvrdio da je ugovor na neodređeno u HET-u dobio početkom juna iste godine i da je na taj ugovor dodan aneks samo dva dana nakon Čomićevog imenovanja.

Čomić za „Direkt“ tvrdi da mu nije jasno o čemu se radi i da je „ugovor na neodređeno u HET-u dobio još 2007. godine“. Međutim, on priznaje da je tada zaposlen sa Visokom poslovnom školom. Na pitanje gdje je završio tu školu, Čomić prvo odgovara da ne zna. Na potpitanje kako ne zna, kaže da je to škola koja je imala svoje sjedište u Prištini, a kasnije je izmještena u Blaca, malu opštinu na jugu Srbije.

Prema informacijama iz presude, Čomić je u januaru 2011. godine diplomirao i na privatnom Univerzitetu za poslovni inženjering i menadžment u Banjaluci (PIM). Čomić tvrdi da je ovdje stekao zvanje diplomiranog ekonomiste. Nekoliko mjeseci nakon imenovanja na mjesto vršioca dužnosti izvršnog direktora, on je upravi preduzeća priložio svoju diplomu sa Visoke škole za menadžment i ekonomiju iz Kragujevca od 23. novembra 2018. godine – škole koja nije akreditovana u Srbiji i kojoj je zbog toga privremeno zabranjen rad. Čomić kaže da ne zna da je ovoj školi zabranjen rad.

On za „Direkt“ tvrdi da kao diplomirani ekonomista radi od 2010. godine, kada je završio banjalučki PIM i dobio pripravnički staž u HET-u, te da je na taj način ispunio uslove koji se odnose na pet godina iskustva u struci. Na pitanje zbog čega je priložio diplomu iz Kragujevca, kaže da je htio da preduzeće ima na uvid svaki fakultet koji je završio.

„Smatram da sam postavljen po zakonu“, kaže Čomić.

Presudu, tvrdi, nije dobio, pa još uvijek nesmetano obavlja svoju funkciju.

Bez odgovora od Šupića i Vukovića

Predsjednik Nadzornog odbora HET-a Blagoje Šupić, takođe, smatra da je sve urađeno po zakonu. To nam je rekao u ranijem telefonskom razgovoru. Danas smo ga pozvali za objašnjenje šta je NO priložio kao dokaz da Čomić ima pet godina iskustva u struci, ali Šupić nije odgovorio, već nas je uputio da pitanja pošaljemo zvaničnim putem.

Kako „Direkt“ nezvanično saznaje, tužbu protiv Nadzornog odbora sudu je podnio HET-ov izvršni direktor za pravne poslove Ljubo Vuković koji je prije Čomićevog imenovanja rukovodio i njegovim sektorom, do tada objedinjenim u direkciju za ekonomsko-pravne poslove. Vuković nije potvrdio, niti negirao ove navode, već nam je u telefonskom razgovoru kazao da „za nas on nije tu“ i spustio slušalicu.

Politički obračun pred sudom?

Prije nego je ušao u Socijalističku partiju, Čomić je 18 godina bio član SNSD-a, stranke kojoj pripada i Ljubo Vuković. Na spekulacije da je Vukovićeva tužba svojevrsni politički obračun sa njim, Čomić kaže da ne želi da komentariše takve navode.

Zanimljivo je da je i u slučaju imenovanja Luke Petrovića na mjesto vršioca dužnosti direktora Elektroprivrede RS prekršen isti član Zakona o javnim preduzećima RS kao i u slučaju Slobodana Čomića. Petrović je gensek SNSD-a, a već godinama je na čelu ERS-a RS. Međutim, javnosti nije poznato da je Ljubo Vuković pokrenuo pitanje zakonitosti njegovog imenovanja pred sudom.

Inače, i Slobodan Čomić i Ljubo Vuković odbornici su svojih partija u bilećkoj Skupštini, što Zakon o sprečavanju sukobu interesa u organima vlasti RS ne dozvoljava, ali vlast uvijek nađe načina da zaobiđe ovo ograničenje.

Close