Sudije i tužioci u Trebinju nerado daju imovinske kartone

Sudije i tužioci u Trebinju nerado daju imovinske kartone

Od 19 sudija i tužilaca koliko ih je na spisku pravosudnih institucija u Trebinju, uvid u imovinski karton je dozvolilo samo dvoje- tužiteljka Bojana Marković i sudija Milan Bosić.

Palata pravde Trebinje (FOTO: Direkt)

Da sudije nerado pokazuju svoje imovinske kartone primer su pravosudne institucije u Trebinju gde su se pozivu da omoguće uvid u imovinske kartone odazvale dve osobe. A podaci koje su dostavili su šturi.

Od 9 sudija zaposlenih u Osnovnom sudu u Trebinju samo je Milan Bosić omogućio uvid u svoj imovinski karton.

A u njemu stoji da je u prošloj godini imao prihod od 42 830 maraka. Od lične imovine naveo je da poseduje nekretninu u vrednosti od 80 hiljada maraka. Bosić je suvlasnik kuće u BiH vredne 90 hiljada KM i stana u Crnoj Gori koji je procenio na 80 hiljada maraka.

U dostavljenom imovinskom kartonu nije navedeno da li ima štednju u banci ili udeo u nekoj firmi.

Iz Okružnog suda u Trebinju ni jedan od četiri sudije nije dao dozvolu da se objave podaci iz imovinskog kartona.

Od 6 tužilaca zaposlenih u Okružnom javnom tužilaštvu Trebinje samo je tužiteljka Bojana Marković dostavila oskudne podatke o imovini.

U objavljenom kartonu stoji da poseduje stan u Trebinju vrednosti 116 hiljada maraka, ali i kredit na isti iznos koji je podignut kod Sberbank. Tužiteljka nije dostavila podatke o prihodima iz prošle godine.

Iz Visokog sudskog i tužilačkog veća BiH je saopšteno da je na poziv ove institucije 189 sudija dobrovoljno dalo saglasnost da se njihovi finansijski izveštaji objave na stranici VSTV-a.

U kartonu je predviđeno i navođenje aktivnosti koje su nosioci pravosudnih institucija obavljali izvan dužnosti sudije, odnosno tužioca kao i iznose koje su naplatili za obavljanje tih dužnosti. Obuhvataju i informacije o supružniku i deci sa kojima žive u istom domaćinstvu.

Cilj je, kako je saopšteno iz VSTV-a, jačanje ličng i profesionalnog integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, kao i jačanje poverenja javnosti u pravosuđe BiH.

Close