“Šume Srpske” daju “Prointeru” još 2,5 miliona KM

“Šume Srpske” daju “Prointeru” još 2,5 miliona KM

“Šume Srpske” na čelu sa direktorom Slavenom Gojkovićem odlučile su da kompaniji “Prointer” daju posao nabavke prenosnih printera i PDA uređaja vrijedan gotovo 2,5 miliona maraka.

Piše: Bojana Ninković/Capital

Gojkoviću greška sa SAP-om za koji je dato čak 17 miliona nije bilo dovoljno, pa je odlučio da “Prointeru” ponovo pokloni povjerenje i novac.

Kako je navedeno u odluci koju potpisuje Gojković, u postupku predmetne nabavke zaprimljena je jedna ponuda koja ispunjava uslove iz tenderske dokumentacije, kao i zahtjeve u pogledu opisa predmeta nabavke.

To je upravo ponuda “Prointera”.

Da “Šume” ne žale da daju novac “Prointeru” najbolji dokaz je informacioni sistem “SAP” koji je koštao čak 17 miliona maraka, a čija primjena je kako je CAPITAL ranije objavio, zbog grešaka u sistemu obustavljena poslije samo 15 dana.

Primjena SAP-a počela je 1. novembra prošle godine, a generalni direktor „Šuma Srpske“ uputio je 15. novembra dopis svim organizacionim dijelovima da „zbog uočenih problema sa sinhronizacijom mobilnih uređaja u SAP-a obustave njegovu primjenu”.

Iz ovog javnog preduzeća odgovorili su tada za CAPITAL da je u toku otklanjanje uočenih nedostataka u radu mobilne aplikacije, kao i dodatna testiranja i provjere kako ne bi na terenu dolazilo do sličnih situacija.

„Sistem funkcioniše i sa uređajima koje i sada posjeduje javno preduzeće, ali kako bi se omogućio rad na što više lokacija na teritoriji čiji su korisnik „Šume Republike Srpske“, razmatraće se nabavka dodatnih uređaja „zebra“ u toku daljeg rada. Nabavka istih zavisiće od potreba organizacionih dijelova i raspoloživih sredstava“, naveli su u odgovoru na naša pitanja.

Pored toga, iz ovog javnog preduzeća tada su istakli da „neće biti potrebna nikakva dodatna sredstva za otklanjanje problema sa sinhronizacijom i za ispravljanje grešaka, jer se svi problemi, greške i korekcije vrše u sklopu implementacije novog informacionog sistema“.

Međutim, naš sagovornik odlično upućeni u stanje u ovom javnom preduzeću već tada je rekao da će “Šume Srpske” sasvim sigurno ići u nabavku dodatnih „zebri“ I laserskih štampača, samo što je on procijenio da će se za njih dati dodatnih million maraca, a sada vidimo da je za tu nabavku planirano čak 2,5 miliona KM.

Podsjetimo, CAPITAL je ranije pisao da je  upravo kompanija “Prointer” ta koja je pobijedila na najviše tendera u prva četiri mjeseca ove godine.

Naime, “Prointer” je od početka januara do kraja aprila ove godine zaradio vrtoglavih 4,1 milion maraka, a za godinu dana odnosno od aprila 2022. do aprila 2023. godine čak 28 miliona KM.

Close