Trebinjci traže od Skupštine da se Trebišnjica proglasi prirodnim dobrom

Trebinjci traže od Skupštine da se Trebišnjica proglasi prirodnim dobrom

Udruženje za zaštitu voda Istočne Hercegovine „Vrelo“, u saradnji sa građanima okupljenim oko Fejsbuk grupe „Protjerajmo ruglo iz Trebinja“ podnio je zahtjev trebinjskoj Skupštini za sazivanje tematske sjednice na kojoj bi se razmatralo pitanje zaštite preostalog prirodnog toka rijeke Trebišnjice. Na sjednici bi, takođe, bilo predloženo da ovaj dio rijeke dobije status prirodnog dobra od posebnog interesa.

Čišćenje Trebišnjice je neadekvatno i stihijsko (jedna od fotografija Zdravka Mrkonje nastalih tokom plovidbe kanuom)

Pod preostalim prirodnim tokom podnosioci zahtjeva smatraju dio Trebišnjice od brane Gorica do manastira Tvrdoš.

„Svjedoci smo da se svakodnevno legalnim i nelegalnim aktivnostima ugrožava ovaj dio toka rijeke Trebišnjice koja za grad i stanovnike ima poseban značaj. Ukoliko se nastavi sa ovim aktivnostima, rijeka će se pretvoriti u vještačko vodeno tijelo, što nikome ne bi trebao biti cilj. Raspolažemo informacijama da je započet projekat kojim su predviđene značajne građanske intervencije na ovom dijelu toka rijeke te da zbog toga građani sa njime moraju biti upoznati i o njemu dati svoje mišljenje“, navodi se u zahtjevu ove grupe građana u koju „Direkt“ ima uvid.

O ugroženosti rijeke i prijetnjama po njen opstanak za "Direkt" je nedavno govorio Zdravko Mrkonja, predsjednik Udruženja "Vrelo".

Zbog ugroženosti Trebišnjice, ova grupa građana nedavno je pokrenula peticiju kako bi se rijeka zaštitila.

Close