Trebinje - kasni skupštinsko zasjedanje, hoće li kasniti i skupštinski materijali?

Trebinje – kasni skupštinsko zasjedanje, hoće li kasniti i skupštinski materijali?

U Trebinju će skupštinsko zasjedanje biti održano 7. novembra, što je, kako su nam neki od odbornika rekli, najduža pauza između dvije sjednice u ovom sazivu. Problem je što bi, kako opozicionari naslućuju, i skupštinski materijali, za čije dostavljanje rok ističe danas, i ovaj put mogli da kasne.

skupština Grada Trebinja- skupštinsko zasjedanje

Skupština Grada Trebinja (Foto: Direkt)

Predsjednik trebinjske Skupštine Dragoslav Banjak kaže da su 20 dana probili rok za zasjedanje Skupštine, koji je preporučen Zakonom o lokalnoj samoupravi, jer iz nadležnog Odjeljenja nisu uspjeli da pripreme sve tačke. Da problem bude veći termin za skupštinu na kojoj bi se, između ostalog, odlučivalo i o nacrtu budžeta za 2024. godinu, poklapa se i sa velikim brojem slava.

"Kada smo utvrđivali termin ispostavilo se da je ovo vrijeme kada počinje veći broj slava, tako da nismo mogli da dogovorimo tačan termin održavanja sjednice sa svim odbornicima, ili makar sa onom skupštinskom većinom", rekao je Banjak i pojasnio da nisu izašli iz okvira od tri mjeseca, nakon čega bi se moglo postaviti pitanje da li postoji skupštinska većina.

Hoće li kasniti dostavljanje skupštinskih materijala?

Rok za dostavljanje skupštinskih materijala ističe danas, a hoće li on biti ispoštovan, kako smo saznali, ne zna ni predsjednik Skupštine.

Dajana Milišić, odbornica liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića, kaže da je gotovo pravilo postalo da materijali kasne za ozbiljne i važne tačke, za koje je potrebno najviše vremena za pripremu.

dajana-milisic

Dajana Milišić, odbornica liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića (ustupljena fotografija)

"Na vrijeme su nam dostavljeni materijali za tačke koje ne zahtjevaju puno pripreme, na primjer neka odluka, neki kratki izvještaj, dok Budžet nije dostavljen i gotovo da sam sigurna da nam neće ni biti dostavljen u predviđenom roku, već će nam materijal za jednu od tačaka budžeta dostaviti tri - četiri dana prije ili noć pred zasjedanje", kaže Milišić.

Materijali za nacrt budžeta do juče nisu bili poslati na štampu, rekao nam je to predsjednik Skupštine Dragoslav Banjak. 

"Imali smo sjednicu kolegijuma nedavno i čuli smo obećanja načelnika Odjeljenja za finansije da je moguće obezbijediti blagovremeno materijal. Još uvijek nije poslat taj materijal na štampu i sutra je krajnji rok. Ja ću apelovati da se dostavi taj materijal, a obećano nam je to već", rekao je juče u izjavi za "Direkt" predsjednik Skupštine Dragoslav Banjak.

On pojašnjava da predsjednik Skupštine može samo apalovati da se materijali dostavljaju u predviđenom roku.

Dajana Milišić, odbornica Liste za pravdu i red, za kasno dostavljanje materijala, prije svega, okrivljuje zaposlene u nedležnim odjeljenjima, za koje smatra da su nestručni.

"Stranačko zapošljavanje je došlo na naplatu. Predlagači tačaka su većinom nestručni pa materijale ne pripreme na vrijeme i više puta ga vraćaju na izmjene i dorade i to se konstantno dešava", kaže Milišić.

I dok odbornica Liste za pravdu i red smatra da skupštinske materijale kasno dobijaju zbog nestručnosti zaposlenih, predsjesnik Skupštine Dragoslav Banjak ne zna da li je problem u zaposlenim u gradskim odjeljenjima.

"Pa ne znam, imate u odjeljenjima ljude s velikim iskustvom. Konkretno u Odjeljenju za finansije ljudi imaju veliko iskustvo, mislim da su više u pitanju okolnosti koje se mijenjaju. Dakle, te neke stavke koje se značajno promijene. Ako jednu stavku, iz bilo kojeg razloga, promijenite u Budžetu, to izaziva lančanu reakciju", rekao je Banjak.

Dodaje da ipak, smatra da je "potrebna nešto bolja organizacija kod odjeljenja gradske uprave".

Kasno dostavljanje skupštinskog materijala ometa kvalitetan rad Skupštine

"Imamo problem sa dostavljanjem određenih tačaka dnevnog reda na dan sjednice Skupštine Grada Trebinja, kao posljedica toga je da odbornici, prije svega opozicije, ne mogu kvalitetno pripremiti te tačke, jer za neke je potreban određeni istraživački rad kako bi se kvalitetno pripremile. Odgovornost za to je na nadležnim odjeljenjima i na predsjedniku Skupštine koji bi trebalo te tačke koje dođu na dan Skupštine da odgodi za narednu Skupštinu i problem bi bio riješen", kaže Saša Borjan, odbornik Narodnog fronta.

Dragoslav Banjak kaže za "Direkt" da je saglasan da materijali za tačke koji kasnije dođu, posebno oni koje budu na samim klupama, otežavaju odbornicima posao.

"Svakako da je bolje da se dostave najmanje sedam dana prije i 90 posto tačaka i dođe u tom roku. Ono što ja mogu da uradim, i ja to svaki put ponudim, jeste što samoinicjativno mogu da dam pauzu, i ta je ponuda stalno aktuelna. Dakle, ako dođe neki materijal na samu Skupštinu, posebno ako je taj materijal osjetljiv, predsjednik Skupštine ima mogućnost da, radi konsultacija, da dodatnu pauzu i dva sata, ali se ja slažem da to nije dobro rješenje", kaže Banjak.

On navodi da materijali obično kasne za tačke koje se naknadno delegiraju.

"Meni je najlakše kada imamo tačke koje su predviđene programom, međutim veliki broj tačaka se javlja kao posljedica, koje nisu obuhvaćene programom, nego proističu iz života i rada Skupštine. Nekada se desi da je zakazana sjednica, a onda nadležno odjeljenje doda tačku koja nije predviđena programom i ta se tačka delegira posebno. Poslovnikom je omogućeno da se tačka delegira i na samoj sjednici i u tom slučaju se može dogoditi da taj materijal dodje na samu sjednicu. Mi gledamo da takve situacije budu rijetke i da ih  izbjegnemo kada možemo", pojašnjava Banjak.

S druge strane odbornica Milišić kaže da su od 19 Skupština, koliko je do sada održano, možda na smo tri imali kompletan materijal dostavljen na vrijeme, bez dodatnih materijala.

"Nismo stručni po mnogim pitanjima i za određene stručne stvari se trebamo posavjetovati s ljudima iz te branše. Međutim, kada nam dostave materijale taj dan mi nismo u mogućnosti da se sastanemo s tim ljudima i da vidimo da li je taj prijedlog u redu", kaže Milišić.

Još je neizvijesno kako će biti na predstojećem zasjedanju Skupštine - da li će nadležni ispuniti obećanje ili uvažiti apel predsjednika Skupštine ili će odbornici samo dobiti pauzu da "prouče" materijale, ako ih novi dočekaju na stolu.

Po prvobitnom planu pred odbornicima su se trebale naći 22 tačke dnevnog reda, ali će taj broj biti promijenjen, jer je za danas, zbog dopune dnevnog reda, zakazana sjednica kolegijuma.

Dvadeseta redovna sjednica je zakazana za 7. novembar, a sljedeće zasjedanje bi zbog usvajanja budžeta, kako nam je rekao predsjednik Skupštine, trebalo da bude završeno do 15. decembra.

Close