U hercegovačkim bolnicama već šest godina nabavljaju industrijski kiseonik?

U hercegovačkim bolnicama već šest godina nabavljaju industrijski kiseonik?

Bolnica u Orašju i Dom zdravlja u Zenici obustavile su isporuku kiseonika od firme „Istrabenz plini“ iz Breze, jer ova firma nije registrovana u Agenciji za lijekove BiH, ni kao proizvođač, ni kao veleprometnik te ne može vršiti distribuciju medicinskog kiseonika zdravstvenim ustanovama. Od iste ove firme kiseonik je nabavljala Bolnica Nevesinje, a od njene sestrinske firme „IBP“ Zenica, koje, takođe, nema u registru Agencije za lijekove BiH, kiseonik je 2016, 2018. i 2019. godine nabavljala Bolnica Trebinje.

Bolnica Nevesinje (FOTO: Direkt)

Prema podacima sa Portala javnih nabavki, Bolnica Nevesinje kiseonik je od „Istrabenza“ nabavila u maju ove godine, a platila ga je 119.054,50 maraka bez PDV-a. Na čelu Bolnice i tada se nalazio dr Velibor Milivojević, član SNSD-a.

Podaci sa portala Akta.ba kažu da je Bolnica Trebinje od firme „IBP“ u septembru 2016. godine za kiseonik dala 38.507,78 maraka bez PDV-a. Na njenom čelu tada se nalazio SNSD-ov kadar Vaso Mijanović, aktuelni savjetnik načelnika Gacka Ognjena Milinkovića.

U avgustu 2018. Bolnica Trebinje ovoj firmi dala je 34.238,16 maraka bez PDV-a za nabavku kiseonika. Tada je njen direktor bio Borislav Grubač, takođe SNSD-ovac i aktuelni direktor za pravne poslove u Elektroprivredi RS.

Treću nabavku sa ovom firmom, u septembru 2019. godine, sprovela je tadašnja direktorica Bolnice Trebinje Ljubica Miljanović koja je za kiseonik dala 39.477,50 maraka bez PDV-a. Miljanović je kiseonik nabavljala i od neregistrovane firme „Milojević Gilje-gas“, o čemu je naš portal ranije pisao. Ona je trenutno poslanica SNSD-a u Parlamentu BiH.

Prema podacima sa portala Akta.ba, firma „IBP“ sudski je registrovana za proizvodnju i distribuciju tehničkih i medicinskih plinova, ali, sa druge strane, nje nema ni u jednom u registru Agencije za lijekove BiH. Firma „Istrabenz plini“ na portalu Akta.ba upisana je kao društvo koje nudi kompletna rješenja u vezi sa ukapljenim naftnim plinom za upotrebu u industrijskim procesima ili u domaćinstvima. Ni nje nema ni u jednom registru Agencije za lijekove BiH, što znači da nije mogla proizvoditi, niti distribuirati medicinski kiseonik.

Zbog nabavke kiseonika od „Istrabenza“, Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, pokrenulo je istragu u Domu zdravlja Zenica.

Podsjećamo, afera „Kiseonik“ ovih dana trese i Bolnicu Trebinje u kojoj je inspektorat naložio obustavu nabavke kiseonika zbog toga što je utvrdio da se industrijski kiseonik koristi kao medicinski te na taj način ugrožava zdravlje stanovništva. Menadžment Bolnice juče je održao konferenciju za medije na kojoj je pokušao da demantuje ove navode, ali nije iznio nijedan dokaz da se radi o medicinskom kiseoniku.

Close